Pnej Kedem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pnej Kedem
פְּנֵי קֶדֶם
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výškacca 920 m n. m.
StátIzraelIzrael Izrael
distriktJudea a Samaří
oblastní radaGuš Ecion
Pnej Kedem
Pnej Kedem
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel30 ([1])
Správa
Vznik2000
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pnej Kedem (hebrejsky: פְּנֵי קֶדֶם, anglicky: Pnei Kedem) je malá izraelská osada na Západním břehu Jordánu v distriktu Judea a Samaří a v Oblastní radě Guš Ecion, která je formálně součástí sousední osady Mecad.

Pnej Kedem se nachází v nadmořské výšce cca 920 metrů v severní části Judska a ve východní části Judských hor. Leží cca 13 kilometrů jižně od města Betlém, cca 20 kilometrů jižně od historického jádra Jeruzalému a cca 67 kilometrů jihovýchodně od centra Tel Avivu. Osada Pnej Kedem je na dopravní síť Západního břehu Jordánu napojena pomocí místní komunikace, která pak na severu ústí do lokální silnice číslo 3670, která vede k sousední osadě Mecad.

Pnej Kedem je součástí rozptýlené sítě menších izraelských sídel ve východní části Guš Ecion. Jižním a východním směrem začíná prakticky neosídlená Judská poušť, na severní a východní straně se rozkládají četná palestinská sídla.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Pnej Kedem leží na Západním břehu Jordánu, jehož osidlování bylo zahájeno Izraelem až po jeho dobytí izraelskou armádou, tedy po roce 1967. V roce 1984 v této oblasti vznikla osada Mecad. V květnu 1992 pak necelý jeden kilometr severovýchodně od vesnice Mecad vznikla izolovaná skupina domů nazvaná Pnej Kedem (též Mecad Bet). Jde formálně stále o součást vesnice Mecad. Podle vládní zprávy z doby okolo roku 2006 zde pobývalo 12 rodin. Zástavbu tvořilo 41 mobilních karavanů a další provizorní stavby. V okolí bylo vysázeno cca 1000 olivovníků.[2] Podle zprávy organizace Peace Now byl Pnej Kedem založen až v říjnu 2000 a k roku 2007 zde žilo 12 rodin. Zástavba sestávala z 37 karavanů a 1 zděné stavby.[3]

Počátkem 21. století nebyla osada pro svou izolovanou polohu ve vnitrozemí Západního břehu Jordánu stejně jako téměř celá oblast východního Guš Ecion zahrnuta do projektu bezpečnostní bariéry.[4]

Demografie[editovat | editovat zdroj]

Obyvatelstvo obce Pnej Kedem je v databázi Yesha popisováno jako smíšené, tedy složené ze sekulárních i nábožensky založených Izraelců.[1] Přesné údaje o počtu obyvatel nejsou k dispozici, protože obec je formálně považována za pouhou součást vesnice Mecad. Databáze Yesha zde uvádí 30 obyvatel[1], organizace Peace Now 48.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Communities in the Gush Etzion [online]. Yesha Communities [cit. 2009-11-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Israel: Secret Defence Ministry Database Reveals Full Settlement Construction [online]. Fas.org Open Source Center [cit. 2009-11-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b Table with the full outpost list and information about them [online]. Peace Now [cit. 2009-11-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-10-07. (anglicky) 
  4. Separation Barrier Map [online]. B´Tselem [cit. 2009-11-12]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]