Plemena ovčácká, pastevecká a honácká

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Plemena ovčácká, pastevecká a honácká jsou skupinou psích plemen dle FCI s pořadovým číslem jedna. Jedná se o rozsáhlou a početnou skupinu psů se dvěma sekcemi: Ovčácká a pastevecká plemena a Honácká plemena. Jsou to středně velcí až velcí psi (až na pár výjimek jako jsou velškorgi nebo šiperka) různých barev a povah. Nejznámějším zástupcem je německý ovčák, spolehlivé pracovní plemeno, využívané i policií nebo záchranáři. Dalším známým zástupcem je i border kolie. Z honáckých plemen je to australský honácký pes.

Pumi

Obecně se o této skupině psů říká, že se jedná o lehce cvičitelné psy a přesto dobré hlídače. Jedná se většinou o střední a velké psy, . Zajímavým plemenem je třeba komondor, který má hustou šňůrovitou srst.

S rostoucím počtem dobytka a rozšiřováním stád vznikala i nová plemena se speciálním účelem. Byli zde malí hlasití psi, kteří zaháněli ztracené kusy zpátky do stáda [1]. A pak tu byli větší honáčtí psi, které pastevci používali k přesouvání stád z místa na místo [1]. Další skupinou psů byli i ti, kteří stáda hlídali před šelmami, ale protože se jednalo převážně o mastify, řadí se dnes do skupiny Pinčové, knírači, plemena molossoidní a švýcarští salašničtí psi.

Většina zemí v dřívějších i dnešních dobách měla své vlastní a specifické ovčáky. Austrálie má kelpie a Australského honáckého psa, Anglie zase staroanglické ovčáky. Francie flanderského bouviera a Amerika Australského ovčáka a Louisianského leopardího psa. Maďarsko pak plemena mudi, pumi a puli, v Chorvatsku je obdobný Chorvatský ovčák. Na Pyrenejském poloostrově pak jedno z nejmenších plemen této skupiny Pyrenejský ovčák. Zajímavostí jsou bílá evropská plemena; čuvač, kuvasz, maremmansko-abruzzský pastevecký pes a podhalaňský ovčák. Ti sloužili k hlídání a hnaní stád a byli vyšlechtěni pouze v bílé barvě proto, aby byli lehce odlišitelní od vlků [1].

Komondor

Plemena dle FCI [2][editovat | editovat zdroj]

Ovčácká a pastevecká plemena[editovat | editovat zdroj]

Kolie krátkosrstá
Československý vlčák
Holandský ovčácký pudl

Honácká plemena[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c FOGLE, Bruce. Velká encyklopedie psů. 5. vyd. [s.l.]: Slovart, 2006. 409 s. ISBN 978-80-7391-481-3. S. 300, 301. 
  2. http://cmku.cz/index2.php?plemena_skupiny=1 [online]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]