Plavsko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plavsko
Základní a mateřská škola
Základní a mateřská škola
Znak obce PlavskoVlajka obce Plavsko
znakvlajka
Lokalita
Statusobec
Pověřená obecJindřichův Hradec
Obec s rozšířenou působnostíJindřichův Hradec
(správní obvod)
OkresJindřichův Hradec
KrajJihočeský
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel472 (2023)[1]
Rozloha10,86 km²[2]
Katastrální územíPlavsko
Nadmořská výška464 m n. m.
PSČ378 02
Počet domů213 (2021)[3]
Počet částí obce1
Počet k. ú.1
Počet ZSJ1
Kontakt
Adresa obecního úřaduPlavsko 77
378 02 Stráž nad Nežárkou
ou@plavsko.cz
StarostaPetr Novotný
Oficiální web: www.plavsko.cz
Plavsko
Plavsko
Další údaje
Kód obce509078
Kód části obce121568
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Obec Plavsko (německy Alt Platz) leží v okrese Jindřichův Hradec. Žije zde 472[1] obyvatel. Ve vzdálenosti 10 km severovýchodně leží město Jindřichův Hradec a 13 km jihozápadně město Třeboň. Plavsko v minulosti patřilo k panství města Stráž nad Nežárkou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1379. Od roku 1384 je Plavsko zahrnuto do panství Hradce, později Třeboně. V roce 1518 byla obec součástí Stráže nad Nežárkou, k odtržení došlo během patrimoniálního režimu v roce 1848.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

  • Brunnerova mlékárna, založena v roce 1920. Vyráběly se zde syrečky a sýr Romadur.
  • Čertův komín: Je to kamenný pilíř na pravém břehu řeky Nežárky, podle pověsti je to zbytek vodovodu, který měl vést do Stráže nad Nežárkou, nachází se v místě zvaného U Čihadla.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

  • Josef Kholl (1914–1944), generálmajor in memoriam, bojovník proti nacismu

Příroda[editovat | editovat zdroj]

Západní část katastru obce patří do krajinné oblasti Třeboňsko, vyskytují se zde vzácné druhy rostlin, např. sasanka lesní nebo kokošík, a živočichů, např. orel mořský, krkavec, vydra říční. Obec vlastní 110 ha lesa s převahou borových porostů, kde se hospodaří podle lesního hospodářského plánu.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Rybník na východě obce

Plavsko má 7 rybníků. První se jmenuje Rohlík, protože kdysi měl skutečně tvar rohlíku, později byl zbagrován do čtverce, slouží jako hasičská nádrž a pro rekreační rybolov. Druhý je rybník Návesák, který se nachází před místní základní školou, v současnosti není nijak využíván. Třetím v pořadí je rybník Závisťák, který je využíván pro chov ryb a pořádají se na něm rybářské závody. Čtvrtým je rybník Hačkov, který byl v minulosti využíván k chovu ryb, v současnosti je v pronájmu soukromého majitele. Pátým rybníkem je Kašparský rybník, který se nachází v lese u hájovny Kašpary, využívá se výhradně k chovu ryb. Šestým rybníkem je Nový rybník, který leží blízko Nedařeže. V minulosti byl rybník Nový protržen při povodni. Dříve míval rozlohu 3,5 ha, dnes 1,8 ha. Posledním rybníkem je Nedarež, který je rovněž využíván výhradně k chovu ryb a zdejším mysliveckým sdružením k odchovu divokých kachen.

Jihovýchodně od Plavska protéká Vydří potok, který nese název podle dřívějšího hojného výskytu vyder. V minulosti zde byla velká populace raků. Je dobře sjízdný při vypouštění 4 rybníků, ústí do řeky Nežárky.

Doprava a turistika[editovat | editovat zdroj]

Obcí prochází silnice třetí třídy, která ve Stráži nad Nežárkou navazuje na hlavní tah na České Budějovice. Dále je zde řada turistických stezek a cyklostezek, které navazují na trasy Jemčinských lesů.

Spolky v obci[editovat | editovat zdroj]

Renovovaná hasičská zbrojnice

Myslivecký spolek byl založen v roce 1948. Honitba je velká 1083 ha. V současné době má myslivecký spolek 30 členů. V honitbě je zastoupena převážně zvěř spárkatá, stavy drobné zvěře jsou minimální. Kromě myslivecké činnosti je každoročně spolkem pořádán Myslivecký ples.

Fotbalový klub Sokol Plavsko byl založen v roce 1941. V roce 1962 byla započata výstavba hřiště a šaten, v roce 1984 proběhla přestavba a přístavba šaten. V současnosti má Sokol Plavsko fotbalový oddíl, v minulosti měl žáky i dorost.

V roce 1958 byla obnovena činnost oddílu Základní tělesné výchovy, v pozdějších letech se nacvičovalo na II. celostátní spartakiádu.

Sbor dobrovolných hasičů byl založen v roce 1876. Roku 1892 měl sbor 35 členů, roku 1898 se sbor rozrostl o dalších 25 členů. V současnosti je zřizovatelem obec a sbor čítá 29 členů.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích – k 1. 1. 2023. Praha. 23. května 2023. Dostupné online. [cit. 2023-05-25]
  2. Český statistický úřad: Malý lexikon obcí České republiky - 2017. 15. prosince 2017. Dostupné online. [cit. 2018-08-28]
  3. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-04-18]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]