Plavecké vybavení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plavkyně

Plavecké vybavení jsou pomůcky a oblečení, které má plavec na sobě při provozování plavání. Většina z nich se v nějaké specializované podobě používá ve všech plaveckých i dalších vodních sportech jako jsou skoky do vody, vodní pólo, synchronizované plavání, dálkové plavání, podvodní ragby, triatlon, podvodní hokej, aqua aerobik a další. Některé součásti plaveckého vybavení patří také do vybavení potápěčů nebo surfařů. Do plaveckého vybavení nepatří vodní nádrže (bazény a koupaliště), přestože bez nich by plavání nebylo možné.

Základní součásti plaveckého vybavení[editovat | editovat zdroj]

Název Popis Obrázek
plavky Plavky jsou elastický, přiléhavý oděv, oblékaný při plavání. Většinou je to jediné oblečení, které má plavec na sobě. Střihem se nejvíce podobají spodnímu prádlu.
neoprenová kombinéza Neoprenová kombinéza pro plavce se podobá kombinézám pro vodní lyžaře nebo surfaře. Má stejný účel chránit tělo plavce před prochladnutím. Využívá se především při dálkovém plavání nebo triatlonu.
plavecké brýle Plavecké brýle chrání zrak plavce, zakrývají pouze oči, nemají na rozdíl od potápěčské masky kapsu pro nos. Nelze v nich vyrovnávat tlak a dají se využít pouze při vodních aktivitách na hladině.
plavecká čepice Plavecká čepice ukrývá vlasy plavce, především u osob s dlouhými vlasy brání, aby se vlasy pletly před obličejem. Šetří vlasy před poškozením. Může snižovat odpor těla ve vodě. Slouží jako nosič startovních čísel nebo pro vyznačení příslušnosti plavce k určitému týmu.
plovací kruh Plovací kruh je kruhová nadlehčovací pomůcka používaná při plaveckém výcviku malých dětí. Podobá se záchrannému kruhu.
ručník Ručník, také utěrák, raději však velká osuška, pro osušení pokožky plavce po vystoupení z vody. Na připojeném obrázku velká modrá osuška posloužila i jako deka k ležení.
špunty do uší Špunty, jednoduché plastové ucpávky uší, brání vniknutí vody do ucha.
skřipec (plavecká pomůcka) Skřipec zhotovený jako svorka z pružného drátu obaleného plastem brání stisknutím nosních dírek vniknutí vody do nosu. Důležité při některých plaveckých stylech a aktivitách provozovaných částečně pod vodou jako je synchronizované plavání.
Ploutve Ploutve rozšiřují plochu chodidel. Nepostradatelné při potápění a šnorchlování. Zkrácená forma se užívá i při tréninku plavání.
monoploutev Obě nohy jsou obuté do jediné, extrémně široké ploutve. Využívá se při ploutvovém plavání.
šnorchl Šnorchl, někdy také dýchací trubice umožňuje dýchání plavcům a potápěčům při plavání těsně pod hladinou. Používá se i s maskou (potápěčskou maskou) umožňující vyrovnání tlaku a s ploutvemi.
plážová obuv Plážová obuv, jednoduchá plastová obuv chrání nohy plavce při přibližování k vodě. Při použití u bazénů zmírňuje nebezpečí zamoření nohou plísněmi. Na plážích chrání nohy před pořezáním. Jednou z nejjednodušších forem jsou tzv. žabky.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]