Planty (Krakov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Planty
LokalitaKrakov, PolskoPolsko Polsko
Zeměpisné souřadnice
Rozloha52 Dunam
Založeno1822
Kód památkyA-576
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Krakovské Planty za úsvitu. Pohled na ulici K. Olszewského a budovu Collegium Novum

Planty je park v Krakově, který ohraničuje centrum města zvané Stare Miasto. Park byl založen v letech 18221830 na místě bývalých středověkých hradeb. Má rozlohu 21 hektarů a délku 4 km.

Vznik a vývoj[editovat | editovat zdroj]

Planty obklopující Stare Miasto

Planty vznikly na místě bývalých opevnění obklopujícího město. Hradby byly na počátku 19. století zbořeny. Prostor, který po nich zůstal byl ve velmi zanedbaném stavu a sloužil jako smetiště a místo pro odvod splašků. V roce 1820 se rozhodlo, že budou vytvořeny "městské zahrady". Hlavním propagátorem této myšlenky byl architekt Feliks Radwański, který zároveň vytvořil plány a vedl jejich výstavbu. Po jeho smrti v roce 1826 vedení prací převzal Florian Straszewski, jenž v roce 1830 založil také nadaci pro údržbu parku.

Prvotní práce spočívali v nivelaci terénu, zasypání příkopu navezenou zeminou atd. V areálu tvořeného parku zůstal Barbakán. V další etapě byly v parku vysázeny stromy (hlavně kaštany, javory, lípy, jasany, topoly a také exempláře několika exotický stromů), keře, trávníky a květinové záhony. V pozdějších letech byly vystavěny stánky, koncertní pavilony atd. V roce 1880 bylo rozhodnuto o vztyčení pomníků slavným Polákům.

Během druhé světové války došlo k značné devastaci parku – byly vymýceny keře a odstraněno oplocení. V poválečném období se park příliš nezveleboval. K revitalizaci parku došlo až v roce 1989 podle projektu Janusze Bogdanowského. Planty byly rozděleny na 8 zahrad: Wawel, Uniwersytet, Pałac Sztuki, Florianka, Barbakan, Dworzec, Gródek, Stradom. Byly znovu instalovány stylové lampy, oplocení a lavičky. Byly rovněž vystavěny malé zídky, které naznačují průběh někdejších hradeb a rozmístění bašt a městských bran.

Pomníky na Plantech[editovat | editovat zdroj]

Pomník Mikuláše Koperníka

Již neexistující pomníky:

  • pomník Fryderyka Chopina, (asi 1888), odstraněn v roce 1931 kvůli plánům na okázalejší pomník, který však nakonec nebyl realizován v důsledku vypuknutí druhé světové války
  • pomník sovětským vojákům padlým při osvobozování Krakova (1945), odstraněn

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Planty krakowskie na polské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Planty byly zakládány také v dalších polských městech:

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Torowska Joanna, Planty krakowskie: przewodnik dla nauczycieli, Krakov 2003, ISBN 83-88618-39-3.
  • Franciszek Klein, Planty Krakowskie, Krakov 1914.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]