Plán Z

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Letadlová loď Graf Zeppelin stavěná podle plánu Z.

Plán Z byl námořní předválečný plán nacistického Německa schválený Adolfem Hitlerem v roce 1939, který počítal s výstavbou velkých válečných lodí a který by umožnil efektivně bojovat s britským královským námořnictvem. Jako alternativa se uvažovalo o postavení dostatečně velkého ponorkového loďstva, ale tento plán nebyl realizován.

V plánu bylo postavit 10 bitevních lodí (šest „super bitevních lodí“ o výtlaku 72 000 tun a čtyři velké bitevní lodě[1]), čtyři letadlové lodě, tři bitevní křižníky, 3 „kapesní bitevní lodě“, pět těžkých křižníků, 60 lehkých křižníků, 68 torpédoborců, 90 torpédovek a 249 až 300 ponorek. Plán Z předpokládal, že v důsledku jeho realizace v roce 1948 bude mít Kriegsmarine povrchovou flotilu s celkovým výtlakem přes milion tun.

Plán Z počítal s výstavbou lodí na deset let, do roku 1944 se měla uskutečnit jeho první část, která počítala s výstavbou těchto lodí:

Plán Z nebyl nikdy uskutečněn. Jediné, co bylo nakonec realizováno, byla výstavba bitevních lodí třídy Bismarck a těžkých křižníků třídy Admiral Hipper.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Clay Blair: Hitler's U-Boat War, T1, s. 45-49

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]