Pivovar Unhošť

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pivovar Unhošť
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pivovar v Unhošti (mapa vydaná majitelem pivovaru Fr. Urbanem, 1940)

Pivovar Unhošť je budova bývalého pivovaru na okraji města Unhošť, který svou činnost ukončil roku 1949 v důsledku znárodnění a centralizace výroby piva.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První pivovar postavila v Unhošti svatovítská kapitula v roce 1569.[1]

Roku 1876 postavil Emanuel Urban nový pivovar v Unhošti a připojil tak ke svému parostrojnímu mlýnu pivovarnickou činnost.[2] Začátkem dvacátého století v tomto nově vzniklém pivovaru rozšířil varnu na cca sto padesát hektolitrů piva a v roce 1901 přistavěl budovu sladovny. Další generace majitelů pivovar spravovala do dvacátých let dvacátého století, v majetku širší rodiny zůstal pivovar až do roku 1948.

V době mezi světovými válkami konkuroval pivovar v Unhošti svou kapacitou a vybavením pivovarům v Křivoklátě a Krušovicích.[zdroj⁠?] V době 2. světové války zastavily úřady pro nedostatek surovin v Unhošti výrobu piva.

Po válce se rodině podařilo provoz pivovaru znovu obnovit. Pivovar v dobách největší slávy vařil mj. 10° Medikament, 15° Athlet,[3] 12° Světlý ležák a 12° Tmavý Granát; přičemž roční výstav dosahoval 23 000 hl. Pivovar byl zpětně ke dni 1.1.1948 znárodněn vyhláškou ministryně výživy ze dne 21.6.1949 o znárodnění některých průmyslových a jiných výrobních podniků a závodů v oboru potravinářském.[4] V letech 1948–1949 byl podnik pod národní správou. V únoru 1949 se v pivovaru v souvislosti s centralizací znárodněné výroby přestalo pivo vařit.

Pivovar pak necelých deset let sloužil jen jako stáčírna smíchovského Staropramene, poté jako sklad obilí a sídlo státního statku Unhošť. Technologické zařízení včetně v té době moderní varny bylo převezeno na Smíchov a rozkradeno.

Novodobý stav[editovat | editovat zdroj]

V roce 1997 byl zbytek majetku v rámci restitucí navrácen potomkům původních majitelů. Pivo se v něm nevaří, nemovitost byla postupně rekonstruována a slouží k jiným účelům.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MELICHAR, František. Paměti okresu unhošťského. Praha: vlastním nákladem, 1890. Dostupné online. S. 245. 
  2. Sládek se přijme... (inzerát). Národní listy. 11. 7. 1876, s. 4. Dostupné online. 
  3. Pivní obzor: Piva našich pradědečků
  4. Vyhláška 1576/1949 Ú.l.II
  5. Krásné Česko: Pivovar Unhošť, technická zajímavost

Tento článek obsahuje materiál získaný pod licencí GFDL ze serveru Wikimapy.cz.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]