Pepřotvaré

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Piperales)
Jak číst taxoboxPepřotvaré
alternativní popis obrázku chybí
Podražec Aristolochia gigantea
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídanižší dvouděložné (Magnoliopsida)
Řádpepřotvaré (Piperales)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pepřotvaré (Piperales) je řád nižších dvouděložných rostlin zahrnující celkem 5 čeledí. Jsou to byliny i dřeviny, rozšířené především v tropech.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Pepřotvaré jsou byliny nebo dřeviny s měkkým dřevem, s jednoduchými listy s primárně dlanitou žilnatinou. V pokožce jsou anomocytické průduchy (se sousedními buňkami identickými s ostatními buňkami epidermis). Mezi hlavní synapomorfie tohoto řádu náležejí dvouřadě uspořádané listy, pochva na bázi listu a nukleární endosperm. Charakteristické jsou také zbytnělé nody, cévy s jednoduchými perforacemi a jednotlivé cévní svazky, často vytvářející dřevo se širokými paprsky.[1]

Řád vykazuje některé znaky jednoděložných, zejména trojčetné květy a plastidy sítkovic shodného typu (jako u jednoděložných). [1] U některých čeledí je ve stonku více nepravidelných kruhů cévních svazků. Objevuje se pseudomonokotylie – vyvíjí se jen jedna děloha, druhá zakrňuje.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Většina zástupců řádu pepřotvaré roste v tropech. V evropské květeně je podobně jako v ČR zastoupena pouze čeleď podražcovité (Aristolochiaceae), a to rody podražec (Aristolochia) a kopytník (Asarum).[2]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Přehled čeledí řádu pepřotvaré

[3]

V Cronquistově i Dahlgrenově systému byly podražcotvaré (Aristolochiales) a pepřotvaré (Piperales) rozlišovány jako samostatné řády.

Řád pepřotvaré je řazen do skupiny vývojových větví nižších dvouděložných rostlin nazývané 'Magnoliids'. Podle kladogramů APG je sesterskou větví pepřotvarých řád Canellales. Pozice čeledi Hydnoraceae v rámci řádu je prozatím nejednoznačná.[4] Monotypická čeleď Lactoridaceae je někdy vřazována do čeledi podražcovité (Aristolochiaceae).

Podle posledních fylogenetických studií z roku 2013 se čeleď podražcovité (Aristolochiaceae) ukázala jako nepřirozená skupina a její 2 podčeledi (Aristolochioideae a Asaroideae) tvoří samostatné vývojové větve. Zatím není jasné, zda sesterskou skupinou k Aristolochioideae jsou Lactoridaceae[5] či Hydnoraceae[6]. Vzájemné příbuzenské vztahy se dají zobrazit následujícím fylogenetickým stromem:

Piperales

Asaroideae

Hydnoraceae

Lactoridaceae

Aristolochioideae

Saururaceae

Piperaceae

Význam[editovat | editovat zdroj]

Pepřovník černý je zdrojem známého koření, černého pepře. Některé druhy, zejména z čeledí podražcovité (Aristolochiaceae) a ještěrkovcovité (Saururaceae), se pěstují jako okrasné rostliny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b JUDD, et al. Plant Systematics: A Phylogenetic Approach. [s.l.]: Sinauer Associates Inc., 2002. ISBN 9780878934034. 
  2. Flora Europaea [online]. Royal Botanic Garden Edinburgh. Dostupné online. 
  3. BREMER, B. et al. Botanical Journal of the Linnean Society: An Update of the APG Classification .... [s.l.]: [s.n.], 2009. 
  4. STEVENS, P.F. Angiosperm Phylogeny Website [online]. Missouri Botanical Garden: Dostupné online. 
  5. MASSONI, Julien; FOREST, Félix; SAUQUET, Hervé. Increased sampling of both genes and taxa improves resolution of phylogenetic relationships within Magnoliidae, a large and early-diverging clade of angiosperms. S. 84–93. Molecular Phylogenetics and Evolution [online]. 18. září 2013. Svazek 70, čís. 1, s. 84–93. Dostupné online. ISSN 1055-7903. DOI 10.1016/j.ympev.2013.09.010. (anglicky) 
  6. NAUMANN, Julia; SALOMO, Karsten; DER, Joshua P., WAFULA, Eric K.; BOLIN, Jay F. et al. Single-Copy Nuclear Genes Place Haustorial Hydnoraceae within Piperales and Reveal a Cretaceous Origin of Multiple Parasitic Angiosperm Lineages. S. 1–12. PLoS ONE [online]. 12. listopad 2013. Svazek 8, čís. 11: e79204, s. 1–12. Dostupné online. ISSN 1932-6203. DOI 10.1371/journal.pone.0079204. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]