Pipa americká

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPipa americká
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaobojživelníci (Amphibia)
Řádžáby (Anura)
Čeleďpipovití (Pipidae)
Rodpipa (Pipa)
Binomické jméno
Pipa pipa
(Linnaeus, 1758)
Synonyma

Pipa americana Laurenti, 1768

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pipa americká (Pipa americana, též Pipa pipa) je žába z čeledi pipovitých.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Pipa americká je zcela vodní žába a proto se vyskytuje v řekách, jezerech a bažinách v deštných pralesích. Byla nalezena po celém severu Jižní Ameriky; v Brazílii, Peru, Venezuele, Kolumbii, Ekvádoru, Guyaně, Francouzské Guyaně, Trinidadu a Tobagu a Surinamu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dorůstá až 20 cm, ale častěji 10–13 cm. Váží kolem 500 g. Pipa americká tvarem těla připomíná list, je totiž úplně plochá. Kůže je hrubá s visícím záhyby, u samice s malými otvory jako úschovna vajíček, hnědě až olivově zbarvená. Hlava je do tvaru trojúhelníku a nese dvě malé oči bez víček, nozdry jako úzké trubičky a velkou bezzubou tlamu bez jazyka. Přední končetiny jsou tenké, slabé, namířené dopředu. Prsty jsou na koncích hvězdičkovitě rozvětveny a na nich jsou soustředěna hmatová a chuťová čidla, která jsou určena pro lov kořisti. Zadní končetiny slouží k pohybu, jsou dlouhé, silné a mezi prsty je blána.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Pipa americká se živí vodními bezobratlými a malými rybkami, které hledá pomocí hmatových a chuťových čidel na prstech předních končetin a loví nasátím do tlamy.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Samice pipy americké s vajíčky v komůrkách na hřbetě

Pipa americká je známá především pro svůj způsob rozmnožování. Při námluvách samci místo kvákání silně cvakají velkou tlamou. Při kladení vajíček plavou oba partneři v podivných akrobatických obratech vzhůru ode dna a zpět. Při klesání uvolňuje samička několik vajíček, která se zachytí o samečkovo břicho. Ten je oblastí kloaky tlačí dopředu na její hřbet a přitom je oplodňuje. Na dně pak zamačkávání vajíček do naběhlé žláznaté hřbetní kůže samice dokončuje a popsaný manévr se opakuje. Celý vývin zárodků probíhá v kožních komůrkách krytých svrchu poloprůhledným víčkem. Malé (ještě měří pouze 2 cm), zcela vyvinuté žabky vylézají z otvorů na hřbetě samice po 77 – 136 dnech.

Příbuzné druhy[editovat | editovat zdroj]

Rod Pipa obsahuje kromě pipy americké ještě 6 dalších druhů a kromě pipy americké má jen jedna z nich český název:

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Zvíře : obrazová encyklopedie živočichů všech kontinentů / hlavní redaktor David Burnie. – Praha : Knižní klub, 2002. – 624 s. : barev. il. – ISBN 80-242-0862-8
  • Svět zvířat VII Obojživelníci, plazi / Jiří Moravec – 1999 Albatros

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]