Míčovka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Pilularia)
Jak číst taxoboxMíčovka
alternativní popis obrázku chybí
Míčovka kulkonosná (Pilularia globulifera)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkapraďorosty (Monilophyta)
Třídakapradiny (Polypodiopsida)
Řádmarsilkotvaré (Marsileales)
Čeleďmarsilkovité (Marsileaceae)
Rodmíčovka (Pilularia)
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Míčovka (Pilularia) je rod drobných, vytrvalých, s vodním prostředím přímo svázaných různovýtrusných kapradinčeledi marsilkovitých.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod se skládá ze tří až šesti druhů řídce se vyskytujících v severním mírném pásu, horských oblastech Etiopie a jižním mírném pásu v Austrálií, na Novém Zélandu a v Jižní Americe. V České republice roste jediný druh míčovka kulkonosná který byl znovuobjeven téměř po 70 létech, mezitím byl zde považován za vyhynulý druh.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Míčovky jsou světlomilné a málo konkurenceschopné, nejlépe prospívají v řídké vegetaci jiných rostlin v nehlubokých vodních nádržích na pravidelně obnažovaných dnech blízko břehů, kde rostou ve vlhké půdě a jsou střídavě zaplavovány vodou. Jsou náročné na stanoviště s krátkodobě proměňujícími se hydrologickými podmínkami. Neprospívá jim silné vysychání ani dlouhodobé zatopení hlubokou vodou, taktéž často uhynou při intenzivních mrazech. Vyžadují vodu čirou, neutrální až slabě kyselou a s minimem dusíku a fosforu.

V půdě jsou vytrvalé rostliny ukotveny dlouhým plazivým oddenkem z kterého hustě vyrůstají kořeny a trávovité nitkovité listy. Délka listů je při růstu ve vlhké půdě mnohem kratší než při růstu ve vodě, tam se odvíjí od výšky vodního sloupce. V mládí jsou listy, jako u všech kapradin, svinuté do spirály a teprve s růstem se narovnávají.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Mimo vegetativního rozmnožování oddenky se míčovka rozmnožuje i generativně výtrusy. Na bázi listů vyrůstají drobné samčí a samičí několikapouzdré kulovité sporokarpy, což jsou soubory samčích a samičích výtrusnic (sporangií) překryté přeměněným listem. V pouzdře je výtrusná kupka obsahující více menších samčích výtrusů (mikrospory) a obvykle jeden větší samičí výtrus (megaspora). Morfologicky i velikostně se výtrusy od sebe odlišují a odtud pojmenování míčovek kapradiny různovýtrusné (heterosporické).

V období kdy rostou "na suchu" se vytváří více sporokarpů, pro jejích oplození je ale nutné vodní prostředí. Mohou po nějakou dobu růst pouze ve vlhké půdě, bez zaplavení se ale nemohou rozmnožovat. Oplozené výtrusy (spory) přežívají ve vlhku po delší dobu, na jiná místa jsou obvykle roznášeny nalepeny na peří vodních ptáků.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod míčovka je dle různých autorů rozdělen do rozličného počtů druhů. V Evropě se vyskytují druhy dva:

a mimo Evropu jsou rozpoznávány další tři:

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • EKRTOVÁ, Ester; EKRT, Libor; KOŠNAR, Jan et al. Míčovka kulkonosná znovu objevena v České republice. S. 193–208. Zprávy České Botanické Společnosti [online]. Česká botanická společnost, Praha, 2008 [cit. 15.04.2014]. Čís. 43, s. 193–208. Dostupné online. 
  • GRULICH, Vít. BOTANY.cz: Míčovka kulkonosná [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 30.09.2011 [cit. 2014-04-15]. Dostupné online. 
  • DOSTÁL, Petr. Evoluce a systém stélkatých organismů a cévnatých výtrusných rostlin,. Praha: Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova,, 2006. 109 s. ISBN 80-7290-267-9. 
  • EKRTOVÁ, Ester; EKRT, Libor; KOŠNAR, Jan. Míčovka kulkonosná – vzácný evropský endemit opět součástí naší flóry. S. 64–66. Živa [online]. Academia, Středisko společných činností AV ČR, v. v. i., Praha, 2009 [cit. 15.04.2014]. Čís. 02, s. 64–66. Dostupné online. ISSN 0044-4812. 
  • Taxonomy: Pilularia [online]. NCBI, National Center for Biotechnology Information, Bethesda, MD, USA, rev. 30.01.2008 [cit. 2014-04-15]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]