Pilský potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pilský potok
Pilský potok
Pilský potok
Základní informace
Délka tokuasi 6,2 km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Středočeský kraj)
Úmoří, povodí
Severní moře, Labe, Vltava, Berounka, Litavka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pilský potok je významný levobřežní přítok horní Litavky v Brdech, do které se vlévá v obci Bohutín. Potok pramení jihovýchodně od sedla mezi vrcholy Tok a Brdce, jižně od lesní cesty Obecnická, v nadmořské výšce 757 m.[1] Jeho tok je přehrazen vodárenskou Pilskou nádrží.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Celková délka toku je cca 6,2 km. V pramenné oblasti se do Pilského potoka vlévá několik bezejmenných drobných toků, nejvýše položený z nich pramení na jv. svahu vedlejšího vrcholu Toku v nadmořské výšce 772 m. Tyto potůčky se spojují v rašeliništi, které je však nyní (po necitlivých vodohospodářských zásazích), ve stádiu rozpadu.[zdroj?]

Potok se vyznačuje velmi kolísavým vodním stavem; nejvyšší bývá v období jarního tání. V případě vytrvalých dešťů zde nejsou vzácností lokální povodně, z nichž některé jsou schopny ohrožovat i obec Bohutín. Přibližně v polovině svého toku je potok přehrazen Pilskou nádrží (VD Pila), která je největším rezervoárem pitné vody pro příbramskou aglomeraci (obsah 1 600 000 m³). Povodí potoka nad hrází této nádrže je v ochranném pásmu vodního zdroje II. stupně.

Jezírko u Pilské

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Důležitými orientačními body zde jsou: hájenka Prokopka (nad Bohutínem), hráz Pilské nádrže, křižovatka, kde se na silnici do Strašic napojuje silnice na Skelnou Huť a Láz a závěr údolí, tzv. Borské sedlo (790 m). Většinu toku sleduje neveřejná komunikace z Bohutína (a Kozičína) do Strašic.

Příroda[editovat | editovat zdroj]

V blízkosti toku i vodní nádrže se vyskytují vzácné druhy rostlin (např. plavuň vidlačka a plavuň pučivá) a zcela zalesněné povodí je i vyhlášenou houbařskou lokalitou.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Tok Pilského potoka přibližně sleduje zeleně značená turistická značka vedoucí po jeho levém břehu z Bohutína k zámečku Tři Trubky. Na samém okraji lesa v Bohutíně (u koupaliště) je konečná linky č. 15 MHD Příbram a malé parkoviště. Do roku 2016 bylo povodí potoka přístupné o víkendech a svátcích pouze po úroveň hráze Pilské nádrže, zbytek údolí Pilského potoka byl do zániku vojenského újezdu Brdy jeho nepřístupnou součástí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Základní mapa České republiky 1:10 000

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]