Pierre de Tarentaise (cisterciák)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Pierra de Tarentaise - papeže Innocence V..
Svatý
Pierre de Tarentaise, O.Cist.
Narození?
Saint-Maurice-l'Exil
Úmrtí1174
Cirey
Svátek29. červen
ŘádŘád svatého Benedikta a Cisterciácký řád
Vyznáníkatolická církev
Úřadyopat, biskup
Uctíván církvemiŘímskokatolická církev
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Svatý Pierre de Tarentaise, O.Cist. († 1174) byl římskokatolický duchovní, člen cisterciáckého řádu, později opat a biskup. V katolické církvi je uctíván jako světec.

Život[editovat | editovat zdroj]

Není známo, kdy a kde se Pierre narodil. Byl zřejmě jedním z mnichů, kteří následovali Roberta z Molesme do pustiny v Cîteaux, kde jako reforma benediktinského mnišství vznikl cisterciácký řád. Později, asi roku 1120, se stal opatem v La Ferté, nejstarším dceřiném klášteře Cîteaux. Inicioval založení kláštera v Tiglieto, což byl první cisterciácký klášter na sever od Alp.

Roku 1142 byl požádán, aby se ujal jako arcibiskup osiřelé arcidiecéze Tarentaise. Byl prvním cisterciákem, který byl vysvěcen na biskupa. Jako arcibiskup se snažil urovnávat spory mezi šlechtou a do své arcidiecéze uvedl řeholní kanovníky z Agaune. Zemřel v roce 1174 (přesné datum není známo) a později začal být uctíván jako svatý. Cisterciácké Menologium jej připomíná současně se slavností svatých apoštolů Petra a Pavla29. června.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HENRIQUEZ, Chrysostomus, O.Cist.: Menologium cisterciense, Anvers 1630
  • WILLI, Dominicus, O.Cist.: Päpste, Kardinäle und Bischöfe aus dem Cistercienser-Orden, in Cistercienser Chronik, XXIV (1912)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]