Pierre Brandebourg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pierre Brandebourg
Narození25. července 1824
Lucemburk
Úmrtí23. května 1878 (ve věku 53 let)
Lucemburk
Alma materAkademie výtvarných umění v Mnichově
Národní vysoká škola krásných umění
Povolánífotograf a malíř
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pierre Brandebourg: Viaduc de Luxembourg, litografie, asi 1861

Pierre Paul Brandebourg nebo Peter Brandenbourg (18241878) byl lucemburský malíř a portrétní fotograf, pořizoval však také záběry na město. Byl prvním, kdo otevřel v Lucemburku vlastní fotografické studio.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Narodil se Charlesi Brandebourgovi, zahradníkovi a Anně Lambertové. Po absolvování vysoké školy na lucemburské Athénée nejdříve studoval u lucemburského malíře Jeana-Baptista Freseze. Pak studoval umění na akademiích v Paříži, Antverpách a Mnichově. Po návratu do Lucemburku 4. května 1850 se oženil s Catherine Kranenwitterovou z Rollingergrundu.

Jejich syn Charles (Carl) (1851–1906) a také jejich vnuk Emile, pokračovali v jejich stopách a v Lucemburku pracovali jako fotografové.[1][2]

Ačkoliv byl Brandebourg uznáván jako schopný umělec se svými obrazy mužů v práci a výjevů z přístavu v Antverpách nebo lucemburských továren na ocel, měl potíže se sám uměním uživit. Začal se proto věnovat fotografii a otevřel si v Lucemburku první fotografický ateliér na Rybím trhu. Díky své pečlivé kompozici a osvětlení portrétů, které označoval jako chez Brandebourg se stala jeho práce velmi populární. Brandebourg pořídil také řadu fotografií rozvíjejícího se průmyslu v Lucembursku v 60. letech 19. století.[1]

Zemřel v roce 1878 ve svém domě v ulici Amélie v Lucemburku. Většina z jeho malovaných obrazů a fotografií je v soukromém vlastnictví. Některé jsou také uloženy ve veřejně přístupných archivech Lucemburské Photothèque.[1] Jeho fotografickou živnost převzal Charles Bernhoeft.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c René Clesse, "Geschichtsschreibung mit der Kamera: Die ersten Photographen unserer Hauptstadt" Archivováno 22. 7. 2011 na Wayback Machine.. Onsstad. (německy) Datum přístupu: 3. prosince 2010.
  2. "Lithographie restaurée" Archivováno 22. 7. 2011 na Wayback Machine., Bibliothèque nationale de Luxembourg. (francouzsky) Datum přístupu: 24. listopadu 2010.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]