Piemontský skot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Piemontský skot
Býk plemene piemontese
Býk plemene piemontese
Základní informace
Země původuItálieItálie Itálie
Stupeň prošlechtěníušlechtilé plemeno
Směr užitkovostimasné plemeno
Tělesná charakteristika
Hmotnost samcekolem 900 kg[1]
Hmotnost samicekolem 600 kg[1]
Výška samce †140 cm[2]
Výška samice †130 cm[2]
Tělesný rámecstřední
Barvabílá, světle šedá nebo lehce rezavá
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons
† výška uváděna v kohoutku

Piemontský skot, též piemontese je plemeno skotumasnou užitkovostí, určené pro extenzivní způsob chovu s využitím pastvy. Je to jediné původem evropské plemeno, které má podíl krve zebu.[2] Pochází z Itálie, kromě Evropy se chová také v Americe, v Číně, v Austrálii či na Novém Zélandu, značné oblibě se těší v Argentině.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Piemontský skot pochází z podhůří Savojských Alp z oblasti Piemont. Do vznikajícího plemene bylo zahrnuto více původních místních rázů skotu: nížinný žlutý skot s velkým tělesným rámcem, menší žlutý horský skot, místní plemeno skotu s pracovní užitkovostí, a  ráz skotu z okolí města Alba, u kterého se objevovala telata s dvoubedřím, dědičnou hypertrofií svalů beder a hýždí.[2] Původně se šlechtilo na trojstrannou užitkovost, v současnosti se jedná o plemeno specializované, masné.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Piemontese má střední tělesný rámec a masný užitkový typ. Kostra je poměrně jemná, hrudník je široký a svalnatý, plece jsou široké, trup dlouhý, na bedrech, lopatkách i stehnech je velké množství svalové hmoty. Hlava býků je krátká a mohutná, u krav dlouhá a úzká, uši mají střední velikost, rohy jsou krátké, rovné a směřují do stran. Barva srsti býků je celoplášťová šedá nebo narezlá, v okolí očí a uší, na krku, na plecích a na končetinách s výrazným podílem černých chlupů, krávy jsou bílé, světle šedé nebo lehce rezavé.[3] Mulec, sliznice, paznehty a rohy mladých zvířat jsou černé, u starších zvířat zůstávají tmavě pigmentované špičky rohů. Telata jsou žlutohnědá.[3]

Konstituce je pevná, plemeno je přizpůsobivé, nenáročné na chovatelské podmínky, s vynikající pastevní schopností a vysokou konverzí objemných krmiv. Temperament je živý bez známek agresivity. U plemenic je požadována dobrá plodnost v kombinaci s dlouhověkostí, piemontský skot je rané plemeno, zapouští se ve věku 15-18 měsíců.[3] Užitkovost je výrazně masná, zvířata dosahují vysokých přírůstků ve výkrmu, u býků v testaci v roce 2003 byl denní přírůstek 1480 g,[2] jatečná výtěžnost u vykrmovaných býků přesahuje 65 %,[3] a 55 % u krav.[1] Jatečné tělo obsahuje malý podíl kostí, minimální množství loje a vysoký podíl zadního masa, často se vyskytuje dvoubedří.[2] Maso má vynikající kvalitu, je šťavnaté, přiměřeně mramorované a obsahuje jen málo tuku a cholesterolu.[3] Co se mléčné užitkovosti týče, mléko obsahuje množství bílkoviny, což z něj dělá vhodnou surovinu pro výrobu speciálních sýrů, ale roční produkce dosahuje jen 2500 litrů.[3]

Kromě čistokrevné plemenitby se sperma býků piemontského skotu používá k užitkovémupřevodnému křížení.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Šlechtitelský program plemene Piemontese [online]. Český svaz chovatelů masného skotu [cit. 2013-02-26]. Dostupné online. 
  2. a b c d e f g SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Překlad Suchánek Bohumil (část skot). Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5. Kapitola Plemena skotu, s. 69. 
  3. a b c d e f g TESLÍK, Václav, a kolektiv. Chov masných plemen skotu. Praha: český svaz chovatelů masného skotu v zemědělském nakladatelství Apros 241 s. ISBN 80-901100-5-3. Kapitola Charakteristika masných plemen, s. 42–44. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5. 
  • TESLÍK, Václav, a kolektiv. Chov masných plemen skotu. Praha: český svaz chovatelů masného skotu v zemědělském nakladatelství Apros 241 s. ISBN 80-901100-5-3. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]