Pielinen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pielinen
západ slunce nad jezerem
západ slunce nad jezerem
Poloha
SvětadílEvropa
StátFinskoFinsko Finsko
ProvincieSeverní Karélie
Pielinen (Finsko)
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha894,21 km²
Délka100 km
Šířka40 km
Objem8 999 000 000 m³
Max. hloubka48 m
Ostatní
Nadm. výška94 m n. m.
Přítok vodyLieksanjoki, Valtimonjoki, Saramojoki.
Odtok vodyPielisjoki
OstrovyPaalasmaa, Kynsisaari, Porosaari
SídlaNurmes, Lieksa
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pielinen (řidčeji Pielis nebo Pielisjärvi) je jezero ve východním Finsku v regionu Severní Karélie. Rozloha jezera je 894,21 km². Jezero je protáhnuté ze severozápadu na jihovýchod v délce 100 km při šířce 1,5 až 40 km. Maximální hloubka je 48 m. Jezero leží v nadmořské výšce 94 m.

Pobřeží[editovat | editovat zdroj]

Pobřeží je členité, mírně kopcovité a zalesněné. Na břehu leží město Nurmes na severu a Lieksa na východě. Na západním břehu se nachází pahorek Koli s Národním parkem Koli.

Ostrovy[editovat | editovat zdroj]

Na jezeře se nachází 1259 ostrovů. Největší jsou Paalasmaa (27 km²), Kynsisaari (13 km²) a Porosaari (10 km²). Další jsou podle abecedy např. Hattusaari, Honkasaari (Juuka), Honkasaari (Nurmes), Iso Ristisaari, Kaitasaari, Karhusaari, Kaunissaari, Kertonsaari, Kelvänsaari, Kinahmonsaaret, Kolmassaari, Koveronsaari, Kuivasaari, Kulkulsaari, Larinsaari, Lehtosaari, Liklamo, Lokkisaari, Lörsänsaari, Mantina, Mustasaari, Patvisaaret, Pieni Ristisaari, Pyysaari, Rekisaari, Retusaari, Romonsaaret, Rääkky, Satjanko, Sipolansaari, Toinensaari, Turakka, Uramonsaari a Varpo.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Největší přítok je řeka Lieksanjoki přitékající z Ruska. Dalšími přítoky jsou Valtimonjoki a Saramojoki. Vodu z jezera odvádí 67 km dlouhá řeka Pielisjoki do jezera Pyhäselkä, jež je jednou z částí největšího finského jezera Saimaa. Zamrzá na konci listopadu a rozmrzá uprostřed května.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Na jezeře je rozvinutá lodní doprava. Podle jezera je pojmenována planetka 1536 Pielinen.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]