Phanxicô Xaviê Nguyễn Văn Thuận

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ctihodný
Phanxicô Xaviê Nguyễn Văn Thuận
kardinál
Církevřímskokatolická
HesloGaudium et spes
Svěcení
Kněžské svěcení11. června 1953
Biskupské svěcení24. června 1967
Kardinálská kreace2001
kreoval Jan Pavel II.
Osobní údaje
Datum narození17. dubna 1928
Místo narozeníHue, VietnamVietnam Vietnam
Datum úmrtí16. září 2002
(ve věku 74 let)
Místo úmrtíŘím, ItálieItálie Itálie
Příčina úmrtírakovina
Povolánířímskokatolický duchovní
Svatořečení
Začátek procesu16. září 2007
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ctihodný Phanxicô Xaviê Nguyễn Văn Thuận (psáno také Francois-Xavier Ngueyen Van Thuan) (17. dubna 1928 Hue16. září 2002 Řím) byl vietnamský římskokatolický biskup a kardinál, vězeň komunistického režimu ve Vietnamu.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z významné vietnamské rodiny, jeden z jeho strýců Ngô Ðình Diệm byl prezidentem v letech 1955 až 1963, dalším příbuzným pak pozdější arcibiskup v jeho rodišti Pierre Martin Ngô Đình Thục. Několik členů jeho rodiny po nástupu komunistů k moci zemřelo ve vězení.

Kněz[editovat | editovat zdroj]

Studoval v semináři v Hue, kde také přijal kněžské svěcení 11. června 1953. Další dva roky působil jako kněz v rodné diecézi, poté odjel na doplňující studia v Římě, kde získal doktorát z kanonického práva. V roce 1959 se vrátil do vlasti, přednášel v semináři v Nha Trang, v této diecézi se stal generálním vikářem a později biskupem.

Biskup a kardinál[editovat | editovat zdroj]

Biskupem byl jmenován v dubnu 1967, biskupské svěcení přijal 4. června téhož roku. V dubnu 1975 byl jmenován titulárním arcibiskupem a koadjutorem v Ho Či Minovo Městě. Funkce se už neujal a byl komunistickými úřady uvězněn. Ve vězení (a bez soudního procesu) prožil celkem 13 let, z toho 9 let v naprosté izolaci. Po propuštění se nemohl vrátit do své diecéze a v roce 1991 byl vyhoštěn z Vietnamu - komunisté k tomu využili jeho návštěvu ad limina ve Vatikánu a zabránili mu v návratu. Roku 1994 jej Jan Pavel II. jmenoval sekretářem a roku 1998 předsedou Papežské komise Iustitia et Pax. V jubilejním roce 2000 jej Jan Pavel II. pozval, aby v postní době dával duchovní cvičení papeži a členům římské kurie. V roce 2001 při konzistoři ho jmenoval kardinálem. Krátce po tomto jmenování mu vietnamské úřady povolily návštěvu v rodné zemi.

Beatifikační proces[editovat | editovat zdroj]

Dne 16. září 2007, při pátém výročí úmrtí, byl zahájen proces jeho blahořečení. Papež Benedikt XVI. vyjádřil hlubokou radost při zahájení tohoto procesu a kardinálův život představil také v encyklice Spe salvi, zejména historii jeho dlouholetého věznění a izolace. Dne 4. května 2017 byl papežem Františkem prohlášen za Ctihodného.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]