Pfunds

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pfunds
Pfunds – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Časové pásmoSEČ/SELČ
StátRakouskoRakousko Rakousko
Spolková zeměTyrolsko
OkresLandeck
Pfunds
Pfunds
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha140,4 km²
Počet obyvatel2 535 (1. 1. 2011)
Hustota zalidnění18,1 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.pfunds.tirol.gv.at
E-mailgemeinde@pfunds.tirol.gv.at
PSČ6542
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pfunds je obec v Rakousku ve spolkové zemi Tyrolsko v okrese Landeck. V roce 2019 zde žilo 2610 obyvatel. Obec je zaměřena na letní a zimní turistiku, těží zejména z nedalekých lyžařských středisek Samnaun a Nauders.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Pfunds se nachází v oblasti Oberen Gericht, v nejvyšší části tyrolského údolí řeky Inn, v hraničním trojúhelníku u hranic s Itálií a Švýcarskem. Od Kajetánova mostu vedou silnice do Spiss a dále do Nauders a k Reschenskému průsmyku.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

  • Kostel svatého Petra a Pavla – Z původní pozdně gotické stavby, jež je zmiňována v roce 1474, se zachovaly pouze zdi chóru a spodní část věže. Současný farní kostel byl rozšířen kolem roku 1700, rekonstruován v letech 1820 a 1959–61 a v roce 1970 restaurován.
  • Kajetánův most – Kamenný obloukový most byl dokončen v roce 1854. Nachází se asi 4 km jihozápadně od obce na významné křižovatce cest.
  • silniční most Pfunds–Stuben – Původně dřevěný obloukový most byl v roce 1949 nahrazen současným železobetonovým mostem. Spojuje části obce Pfunds a Stuben na levém, respektive pravém břehu řeky Inn. Na mostě se nachází socha Jana Nepomuckého.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Pfunds na německé Wikipedii a Liste der denkmalgeschützten Objekte in Pfunds na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]