Pevnost poznání

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pevnost poznání
Budova Pevnosti poznání
Budova Pevnosti poznání
Logo
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
MěstoOlomouc
Adresa17. listopadu 7
VlastníkUniverzita Palackého v Olomouci
Založeno17. dubna 2015
ZaměřeníScience centrum
Původní účel budovyDělostřelecký sklad
Návštěvníci74 000 (v roce 2022)
ŘeditelMatěj Dostálek
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pevnost poznání je první science centrum svého druhu na střední Moravě.[1] Jedná se o interaktivní muzeum s cílem popularizovat vědu široké veřejnosti. Zároveň je návštěvnickým centrem Univerzity Palackého v Olomouci, což z Univerzity Palackého činí jedinou českou univerzitu s vlastním zařízením tohoto typu. Nachází se v historickém areálu Korunní pevnůstky v centru Olomouce. Otevřena byla 17. dubna 2015 v rámci festivalu AFO a od svého založení je členem České asociace science center.

1. prosince 2018 zde proběhl 10. ročník české Wikikonference.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Budování Pevnosti Olomouc bylo zahájeno v místě bývalé vesničky Závodí v roce 1754. V polovině 50. let 19. století trpěla olomoucká fortová pevnost nedostatkem skladovacích prostor pro dělostřelecký materiál, a proto byl vypracován projekt velkého dělostřeleckého skladu (dnešní Pevnost poznání), který byl umístěn do areálu Korunní pevnůstky. Sklad byl vybudován v letech 1855–1857 a na jeho výstavbu bylo použito více než 220 000 cihel. Samotná budova sloužila armádě i po zrušení olomoucké fortové pevnosti na konci 19. století. Armáda však v průběhu 20. století nechala celý areál Korunní pevnůstky zpustnout. V 90. letech 20. století areál získalo město Olomouc.[2] Město následně převedlo budovu velkého dělostřeleckého skladu Univerzitě Palackého v Olomouci, která jí v roce 2015 zrekonstruovala na Pevnost poznání. Celkově rekonstrukce probíhala 3 roky a stála bezmála 150 miliónů korun.

Poslání[editovat | editovat zdroj]

Hlavním posláním Pevnosti poznání je popularizovat vědu, tedy seznamovat širokou veřejnost s vědeckým světem, objasňovat přírodní zákony a zdůrazňovat význam poznání pro společnost. Skrze Pevnost poznání plní Univerzita Palackého v Olomouci tzv. třetí roli univerzity, tedy službu společnosti.

Důležitou součástí aktivit v Pevnosti poznání jsou animátoři převážně z řad studentů Univerzity Palackého v Olomouci. Pevnost poznání je tak místem, kde mohou studenti rozvíjet své pedagogické, kreativní, komunikační a odborné znalosti. Aktivně se podílí na tvorbě exponátů, vzdělávacích programů a dalších popularizačních aktivit.

V rámci konceptu osobního a profesního rozvoje animátorů byl v Pevnosti poznání vytvořen motivační program Fort Science Academy (FSA), který zajišťuje finanční i metodickou podporu pro nově vznikající projekty.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Kuličková dráha v expozici Rozum v hrsti je příkladem současného využití historické rampy mezi podlažími.

Budova pochází z poloviny 19. století a byla vybudována jako vojenský sklad. Jejímu historickému účelu odpovídá i architektura –⁠ prostá, účelná a trvanlivá.[3] Konstrukci této památkově chráněné stavby tvoří dřevěný skelet s dvoupodlažním obvodovým nosným zdivem a dvoupodlažním podkrovím v sedlové střeše. Původně budova neobsahovala schodiště a k překonání výškových rozdílů pater sloužily mohutné rampy, které byly zachovány i po rozsáhlé rekonstrukci.

Autory současné podoby jsou Ing.arch. Stašek Žerava a Ing.arch. Miroslav Procházka .[3]

Multifunkční prostory[editovat | editovat zdroj]

V rámci rekonstrukce vznikly krom čtyř hlavních expozic také tři multifunkční sály, které jsou v současnosti využívány na vzdělávací programy, přednášky, firemní večírky, teambuildingy, konference a další akce.[4]

Laudonův sál[editovat | editovat zdroj]

Laudonův sál v Pevnosti poznání.

Jedná se o největší sál v Pevnosti poznání. Nachází se v přízemí a má kapacitu až 180 míst k sezení. Je pojmenován po rakouském vojevůdci Ernstu Gideon von Laudonovi, který sehrál klíčovou roli při obléhání Olomouce v roce 1757. Tradičně se zde konají imatrikulace studentů Univerzity Palackého v Olomouci a Dětské univerzity. 1. prosince 2018 zde proběhl 10. ročník české Wikikonference.

Malý sál v podkroví Pevnosti poznání.

Malý sál[editovat | editovat zdroj]

Nachází se v podkrovním podlaží Pevnosti poznání a poskytuje komornější prostor s kapacitou 60 míst k sezení. Častěji je využíván pro vzdělávací programy Pevnosti poznání, ale také pro menší konference.

Přednáškový sál[editovat | editovat zdroj]

Přednáškový sál je dalším příkladem současného využití historické rampy mezi podlažími.

Přednáškový sál je dalším příkladem využití původních ramp, které sloužily k překonávání jednotlivých pater budovy. Nachází se v expozici Živá voda v prvním poschodí a zasahuje do expozice Světlo a tma v druhém poschodí. Nabízí 54 míst k sezení v řadách za sebou. Vzhledem ke své konstrukci je vhodným místem pro přednášky. Stěny jsou prosklené se závěsy a sál je tak přezdíván jako "akvárko".

Expozice a doprovodné programy[editovat | editovat zdroj]

V rámci stálého programu je v Pevnosti poznání možné navštívit 4 tematicky zaměřené expozice. Jedná se o expozici Do Historie!, Živá voda, Rozum v hrsti a Světlo a tma. V expozicích se nachází více než 200 interaktivních exponátů, které návštěvníkům přibližují zákonitosti přírody a historické paralely. V expozicích na návštěvníky čekají animátoři převážně z řad studentů Univerzity Palackého v Olomouci, kteří jsou připraveni osvětlit nejasná zákoutí přírodních věd a historie.[5]

Mimo 4 hlavní expozice je pro zájemce připraveno také digitální planetárium s pestrou nabídkou populárně naučných filmů o vesmíru, a to jak pro ty úplně nejmenší, tak pro dospělé. O víkendu jsou otevřeny také Vědecké dílny: Laboratoř poznání a Kreativní dílna.

Do Historie![editovat | editovat zdroj]

Model Terezské brány v expozici Do Historie!

Expozice je umístěna v přízemí a zaměřuje se na dějiny Olomouce a samotné Korunní pevnůstky Olomouc. Exponáty tak odkazují převážně na období vlády Marie Terezie, během které se pevnost budovala. Mezi hlavní exponáty patří velký model děla či model Terezské brány. Návštěvníci si také mohou vyzkoušet repliky dobových uniforem a stát se tak dělostřelcem nebo armádním generálem.

V současnosti (červen 2023) se expozice rozšiřuje o nové interaktivní exponáty a kavárnu, která zatím v budově chybí.

Živá voda[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o největší expozici v Pevnosti poznání, která je zaměřena na biologii a geografii. Ústředními tématy jsou voda, krajina a živočichové a rostliny v ní žijící. Nově je součástí expozice i řada živých exemplářů: užovka stromová, ještěrka perlová, axolotl mexický či chameleon jemenský. Mezi významné exponáty patří velké koryto řeky, které si návštěvníci mohou projít a objevit modely nejrůznějších živočichů z okolních českých řek. Dále je možné si vyzkoušet zátopový model Olomouce, který jim prozradí, jak by Olomouc dopadla při různě rozsáhlých povodních. Novinkou je Genetix Q-bot, tedy robot, který dříve sloužil k sekvenování DNA pšenice a nyní si jej zájemci mohou vyzkoušet k sestavení vlastního modelu DNA. Nelze opomenout ani mikroskopický koutek, kde mohou návštěvníci pozorovat desítky živočišných i rostlinných preparátů a nově také dva interaktivní modely živočišné a rostlinné buňky.

Zátopový model Olomouce v expozici Živá voda

Rozum v hrsti[editovat | editovat zdroj]

Expozice je zaměřena na matematiku, fyziku a fyziologii člověka. Lze si tak vyzkoušet jednoduché stroje, jakými jsou páka nebo kladka. Oblíbenou sou částí expozice jsou 3D tiskárny, na kterých si návštěvníci mohou nechat vytisknout přívěsek na klíče. V expozici je řada hlavolamů a šifer a pro nejmenší je k dispozici nově otevřený geometrický koutek. Lákadlem je také kuličková dráha, kde je úkolem provést kuličkou drahou za použití různých strojů, jako například pomocí kola na hřídeli či Archimédova šroubu.

Gyroskop v expozici Rozum v hrsti dokáže simulovat přetížení až 3G

Pro odvážné je připraven gyroskop, zařízení, které je schopno simulovat přetížení až 3G a slouží jako trenažér pro astronauty a piloty.

V zadní části je expozice věnována fyziologii člověka. Dominantou je obrovský model mozku s cévou, který uvnitř umožňuje návštěvníkům pochopit fungování konkrétních částí mozku. Kromě modelu mozku je tam také model oka, dásně se zuby či zdravé a nemocné kůže.

Světlo a tma[editovat | editovat zdroj]

Poslední expozice se rozprostírá v podkroví a zaměřuje se na fyziku, optiku a astronomii. Návštěvníci mají možnost porozumět fyzikálním dějům, jakými jsou luminiscence či polarizace a dozví se, jak funguje 3D projekce filmů. Oblíbeným exponátem je vesmírná váha, která kromě běžné hmotnosti na planetě Zemi ukáže hmotnost člověka na dalších planetách a objektech sluneční soustavy. Pro fanoušky seriálu Hvězdná brána je připraven model tohoto legendárního zařízení, který návštěvníky přenese do digitálního planetária.

Model Hvězdné brány v expozici Světlo a tma slouží jako vstup do digitálního planetária

V expozici se nacházejí hned 3 různá planetária. Jednak je zde planetárium hmatové, kde mohou návštěvníci prozkoumávat noční oblohu po hmatu. Dále je pro návštěvníky k dispozici malé planetárium s krátkými ukázkami filmů, které jsou k dispozici v hlavním digitálním planetáriu.

Planetárium v Pevnosti poznání

Planetárium[editovat | editovat zdroj]

Digitální planetárium je jednou z hlavních atrakcí Pevnosti poznání. Denně se v něm promítají filmy z pestré nabídky od pohádek pro nejmenší po populárně naučné filmy o vesmíru. Diváci se mohou těšit na filmy jako Se zvířátky o vesmíru, Zázraky vesmíru, Neuvěřitelný vesmír, Ledové světy, 3,2,1 START! nebo Nové světy.[6]

Planetárium využíváno také pro vzdělávací programy pro školy.

Vědecké dílny[editovat | editovat zdroj]

Vědecké dílny jsou místem symbiózy vědy a umění. Návštěvníci zavítají jednak do Laboratoře poznání, kde jim chemici ukáží nejrůznější pokusy, a jednak do Kreativní dílny, ve které si návštěvníci budou moci vytvořit vlastní výrobek. Vědecké dílny se vždy nesou v duchu jednoho tématu, které se každý měsíc mění. V minulosti si návštěvníci mohli vyrobit vlastní parfém, hmyzí domeček nebo bublifuk.[7]

Volnočasové aktivity[editovat | editovat zdroj]

Pevnost poznání nabízí také řadu volnočasových aktivit. Přes letní prázdniny pořádá příměstské tábory, během školního roku pak vědecké kroužky, Dětskou univerzitu, Party poznání, případně organizuje individuální doučování dětí.[8]

Letní příměstské tábory[editovat | editovat zdroj]

Nabídka je určena pro děti, které již započaly školní docházku. Tábory jsou rozděleny do 3 skupin: Junior tým (7 až 9 let), Expert tým (10 až 12 let) a Science camp (12 až 14 let).[9]

Téma táborů se každý rok mění a vždy propojuje všechny přírodní vědy spolu s historii a kreativní výchovou. Děti tak navštíví planetárium, chemickou laboratoř, Kreativní dílnu a stanou se paleontology, kriminalisty, biology či astrofyziky. Starší děti v rámci Science campu mohou navštívit také skleníky Ústavu experimentální botaniky Akademie věd České republiky v Olomouci či jiné vysokoškolské instituce Univerzity Palackého v Olomouci.

Vědecké kroužky[editovat | editovat zdroj]

Přes školní rok se mohou děti různých věkových skupin zapsat do vědeckých kroužků. Ty jsou vhodné pro děti od 4 let do 8. třídy základní školy.[10]

Aktuální seznam kroužků (2023):

  • Malý vědec (mateřská škola)
  • Vědecká výtvarka (mateřská škola)
  • Kutílna (1. až 2. třída ZŠ)
  • Laboratoř poznání (1. až 2. třída ZŠ)
  • Bastlíři (3. až 5. třída ZŠ)
  • Klub nadaných dětí (3. až 5. třída ZŠ)
  • Laboratoř experimentů (3. až 5. třída ZŠ)
  • Světoběžníci (3. až 5. třída ZŠ)
  • Astronomie a robotika (6. až 8. třída ZŠ)

Dětská univerzita[editovat | editovat zdroj]

Promoce Dětské univerzity v Laudonově sále Pevnosti poznání

Koncept univerzity pro děti je celosvětově rozšířen již řadu let. Univerzita Palackého v Olomouci nabízela tuto možnost v rámci Dětské univerzity již od roku 2008 a od roku 2015 ji organizuje Pevnost poznání.[11]

Pro žáky od 8 do 12 let přináší Dětská univerzita jedinečnou možnost vyzkoušet si s předstihem studium na vysoké škole. Díky prvotřídním přednáškám odborníků získají žáci mimořádný rozhled v pestrých vědních oborech. A odměnou jim budou nejenom nabyté vědomosti, ale i krásný diplom o absolvování včetně slavnostního předávání z rukou univerzitních hodnostářů.

Party poznání[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o originální způsob, jak uspořádat pro své dítě narozeninovou oslavu. Pro zájemce jsou připraveny prostory k samotné oslavě i program zahrnující návštěvu planetária a chemické laboratoře.[12]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PÁŠOVÁ, Petra. Pevnost poznání je už plná atrakcí. Takto teď vypadá uvnitř. Olomoucký deník. 2015-03-18. Dostupné online [cit. 2023-06-02]. 
  2. Korunní pevnůstka | Muzeum Olomoucké pevnosti, o.s.. www.pevnostolomouc.cz [online]. [cit. 2023-06-17]. Dostupné online. 
  3. a b "PEVNOST POZNÁNÍ" - Rekonstrukce bývalého Velkého dělostřeleckého skladu pro interaktivní vědecké museum - Česká cena za architekturu 2016. Česká cena za architekturu [online]. [cit. 2023-06-13]. Dostupné online. 
  4. Pronájmy – Pevnost poznání [online]. [cit. 2023-06-17]. Dostupné online. 
  5. Expozice – Pevnost poznání [online]. [cit. 2023-06-17]. Dostupné online. 
  6. Digitální planetárium – Pevnost poznání [online]. [cit. 2023-06-17]. Dostupné online. 
  7. Vědecké dílny – Pevnost poznání [online]. [cit. 2023-06-17]. Dostupné online. 
  8. Doučování – Pevnost poznání [online]. [cit. 2023-06-17]. Dostupné online. 
  9. Příměstské tábory – Pevnost poznání [online]. [cit. 2023-06-17]. Dostupné online. 
  10. Vědecké kroužky – Pevnost poznání [online]. [cit. 2023-06-17]. Dostupné online. 
  11. Dětská univerzita – Pevnost poznání [online]. [cit. 2023-06-17]. Dostupné online. 
  12. Party poznání – Pevnost poznání [online]. [cit. 2023-06-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]