Petronell (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Petronell
Poloha
AdresaSchloss 1, 3, Petronell-Carnuntum, RakouskoRakousko Rakousko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky11541
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Petronell (také Zámek Traun) je zámek v městyse Petronell-Carnuntum v okrese Bruck an der Leitha v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Středověký vodní zámek (neznámého vzhledu) Petronell postavil v letech 16601667 Domenico Carlone (asi 1615–1679) čtyřkřídlový zámek pro rodinu Abensperg-Traun ve stylu raného baroka.

Podivnou stavbou byla pevnost z Magistri Comacini italských rukou bratry Ambrosius (asi 1614–1682) a Giorgio Regondi (1616–1681), kameničtí mistři z císařského kamenolomu, kteří dostali velké zakázky. Císařský kámen byl použitý pro vnější schodiště, "dva sloupy nesoucí věž", okenní ostění, balustrádu, … Nakonec kámen pro hlavní průčelí. Zde pracovali štukatéři Giovanni Castello a Giovanni Piazolli, malíř fresek Carpoforo Tencalla (1623–1685), polír Marcello Ceresola. Thadeo Piro, pro malby a nátěry dveří v sala terrena, stavitel Carlo Canevall vedl stavbu až do konce.

V roce 1683 zámek podlehl při požáru založeném Turky, ale po roce 1690 za Ottu Ehrenreicha I. z Abensperg a Traunu (1644–1715) byl zámek opět vybudován. Částečně zničené fresky restauroval „Johann Bernhard von Weilern“.

V letech 18301850 bylo nově provedeno vnější průčelí a také, ale menší dvorní průčelí. Vnitřní prostory byly změněny a velká část oken byla v letech 18301850 změněna a vyměněna.

Zámek byl po 17 generací v rodinném majetku a v roce 2006 byl prodán soukromému investorovi.

Zámek je třípatrová budova kolem velkého dvora s vnějším schodištěm, v rozích jsou osmiúhelníkové věžemi. Do nádvoří zámku se vstupuje po zděném mostu, přes barokní kamenný portál. Vnější schodiště (mezi hodinami ve věži s kuželovou střechou). Ze schodiště je přístup do velké slavnostní síně (360 metrů čtverečních). Mezi zvláštní památky patří zejména fresková výzdoba síně, sala terrena, zlatá síň předků a lovecký pokoj.

Dnešní vývoj[editovat | editovat zdroj]

Nyní je zámek vysokým nákladem opraven a má se stát turisticky navštěvovaným místem. Prohlídka však po dobu stavebních prací není nyní možná, stane se tak po roce 2010.

Zámek byl v devadesátých letech vyhledávanou kulisou pro filmy jako "Kateřina Veliká" a "Tři mušketýři". Také zde byl natáčen Korunní princ Rudolf (1858–1889) a Omar Sharif (1932–2015) a Klaus Maria Brandauer (* 1944).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Werner Kitlitschka: Das Schloss Petronell in Niederösterreich. Beiträge zur Baugeschichte und seine kunsthistorische Bedeutung.
  • Helmuth Furch: Italiener im Steinbruch am Leithaberg. Die Brüder Ambrosio und Giorgio Regondi aus Mailand. In: Mitteilungen des Museums- und Kulturverein Kaisersteinbruch. Nr. 12, 1991, S. 6–13.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Schloss Petronell na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]