Petr Lombardský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Petr Lombardský
NarozeníDesetiletí od 1100
Novara
Úmrtí1160
Paříž
Alma materPařížská univerzita
School of Reims
Boloňská univerzita
Povoláníkatolický kněz, teolog, profesor a katolický biskup
Nábož. vyznáníkřesťanství
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Petr Lombardský, latinsky Petrus Lombardus (okolo 1100 Novara3. května 1160 Paříž), byl italský teolog, jeden ze zakladatelů scholastiky a biskup v Paříži. Jeho Čtyři knihy sentencí se staly standardní učebnicí teologie na všech středověkých univerzitách, proto se Petrovi dostalo přízviska Magister sententiarum.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z chudé rodiny, na doporučení místního biskupa studoval v Remeši a v Paříži, od roku 1134 na doporučení Bernarda z Clairvaux přednášel v klášteře sv. Viktora, kde se setkal s největšími teology té doby, Pierrem Abélardem či Hugonem od sv. Viktora. Od roku 1145 Petr přednášel, již jako známý teolog, na katedrální škole při Notre Dame a roku 1159 se stal pařížským biskupem, následujícího roku však zemřel.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Petr Lombardský sepsal komentáře na Žalmy a listy svatého Pavla, jeho nejznámější dílo jsou však Čtyři knihy sentencí (Sententiarum libri quattuor), první pokus o systematické uspořádání celé teologické nauky pro účely univerzitního vyučování. První kniha pojednává o Boží Trojici, druhá o stvoření, třetí o Kristu a čtvrtá o svátostech. Petr zde shromáždil množství citátů z bible, z církevních otců a dalších autorů a svůj výklad směřoval k vysvětlení rozporných míst mezi jednotlivými autoritami. Od roku 1220 do konce středověku toto dílo vykládali a komentovali všichni významní univerzitní teologové jako Albert Veliký, Tomáš Akvinský, Mistr Eckhart, William Ockham a ještě Martin Luther. Podle Sentencí se pochopitelně studovalo také v českých zemích, takže z něj studovala též celá předhusitská generace včetně Jana Husa.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Biskup pařížský
Předchůdce:
Philipp
11591160
Petr Lombardský
Nástupce:
Maurice de Sully