Petr Jančárek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. Petr Jančárek
Narození23. srpna 1959 (64 let)
Most
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materČVUT v Praze
Povoláníkameraman, filmový režisér, fotograf, režisér a scenárista
OceněníCena F. Peroutky (1997)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Petr Jančárek (* 23. srpna 1959 Most) je český scenárista a režisér, na řadě dokumentárních projektů se podílí i jako kameraman a fotograf. Od roku 2009 působí jako pedagog Slezské univerzity v Opavě.

Stručný profesní životopis[editovat | editovat zdroj]

1986 Stavební fakulta ČVUT, Ing. 1986-90 režisér a scenárista audiovizuálního centra ČVUT 1990-94 redaktor a režisér Československé a České televize. Od 1995 na volné noze, stálá spolupráce s novinářskou agenturou EPICENTRUM (Jaromíra Štětiny a Petry Procházkové) a humanitární organizací Člověk v tísni, jíž je zakládajícím členem.

Účastník řady humanitárních misí (Sarajevo, Bosna, Čečna), Člen správní rady humanitární organizace Člověk v tísni, o.p.s. Člen profesní organizace Asociace režisérů a scenáristů ARAS. Spolupracovník organizace POST BELLUM. Spolupracovník "Vaclav Havel Program for Human Rights and Diplomacy" na Florida International University v Miami, USA.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Nositel novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky Hlavní cena poroty na festivalu Politics On Film, Washington, za film „Václav Havel, Praha – Hrad, I.díl“ Cena za nejlepší český vědeckopopulární film na festivalu Academia film Olomouc 2008 za dokument „Pan Parkinson“ Cena diváků na festivalu Academia film Olomouc 2008 za dokument „Pan Parkinson“ Nominace na televizní cenu Elsa dokumentu „Holocaust“ 2. místo v celosvětové soutěži archivních dokumentů FIAT-IFTA za dokument „Hokej !!!“ Čestná uznání FITES (filmového a televizního svazu)

Vybrané práce a projekty[editovat | editovat zdroj]

2018 dokumentární film KRAJINA V TÍSNI, dokumentární film MEZI UMĚNÍM A VĚDOU – portrét fotografa Jerzyho Oleka, přípravné práce a předtáčky dokumentu ROZTROUŠENÁ NADĚJE, pokračování postprodukce HAVELMOVIE 2017 televizní seriál ROZSUDEK 2016 režie televizního seriálu ROZSUDEK, účast na výstavě HAVEL v Centru současného umění DOX (kolekcí videoartu společně s fotografy Tomki Němcem a Bohdanem Holomíčkem) 2013 III. díl trilogie VÁCLAV HAVEL, PRAHA – HRAD, začátek postprodukčních prací na projektu HAVELMOVIE 2012 II. díl trilogie Václav Havel, Praha – Hrad 2009 – 2011 Projekt HAVELMOVIE – časosběrný záznam soukromých i veřejných aktivit bývalého prezidenta České republiky Václava Havla, dokumentární film MEZINÁRODNÍ HUDEBNÍ FESTIVAL ČESKÝ KRUMLOV 2009 I. díl trilogie VÁCLAV HAVEL, PRAHA-HRAD, začátek výuky na Slezské univerzitě v Opavě 2008 vývoj a režie 42dílného projektu České televize PODLE PRÁVA, dokumentární film „PAN PARKINSON“ 2007 režie a spoluautorství scénáře pětidílného seriálu „LABYRINTEM REVOLUCE“ 2003 - 6 režie a spoluautorství dokumentárního cyklu „HOLOCAUST“, reprezentativní dokumentární snímek SEDM KLÍČŮ o českých královských korunovačních klenotech a lidech kolem nich, dokument SPOLUHRÁČI 2003 začíná pracovat pro Václava Havla a jeho kancelář, dokument HABERMANNŮV MLÝN 2001 dokument HLASY Z OSTROVA SVOBODY o kubánských disidentech, natočený v utajení přímo na Kubě, dokument HOKEJ!!! o vztahu české společnosti k populárnímu zimnímu sportu, dokumentární trilogie ZEMĚ ZASLÍBENÁ o oblasti věčných nepokojů - Izraeli a Palestině. 1999 – 2000 dokumenty seriálu ČLOVĚK V TÍSNI z Libanonu a Kosova dokument ZAČÁTEK KONCE o tragických událostech 1.výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy 1997-8 dvoudílný dokument HONGKONG o připojení Hongkongu k Číně. náhled

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]