Perth and Kinross

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Perth and Kinross (en)
Peairt agus Ceann Rois (gd)
Geografie
Statussprávní oblast
Souřadnice
Rozloha5 286 km²
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel151 100 (2017)
Hustota zalidněníParametr "hustota" (nyní s hodnotou "29") šablony "Infobox - region" je zastaralý. Více informací po kliknutí.29 obyv./km²
Správa regionu
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Nadřazený celekSpojené království, Skotsko
Kód ONSS12000024
Mezinárodní identifikace
ISO 3166-2GB-PKN
NUTSUKM27
Oficiální webwww.pkc.gov.uk
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Perth a Kinross (anglicky Perth and Kinross, skotskou gaelštinou Peairt agus Ceann Rois) je jedna z 32 správních oblastí Skotska, ležící v centrální části této země. Je téměř vnitrozemská, přístup k moři má jen na východě prostřednictvím zálivu Firth of Tay. Území se zhruba kryje s povodím nejdelší skotské řeky Tay, od ústí přes nížinu kolem dolního toku až po prameniště v Grampianech. Hlavní a největší město oblasti je Perth.

Historicky se jedná o většinu území někdejšího hrabství Perth a mnohem menší hrabství Kinross, tvořící jihovýchodní výběžek oblasti. V letech 1975 až 1996 byla oblast součástí kraje Tayside.

Vlivem své polohy je oblast ze všech stran obklopena dalšími: Aberdeenshire na severu, Angus na severovýchodě, Dundee City na východě, Fife na jihovýchodě, Clackmannanshire na jihu, Stirling na jihozápadě, Argyll a Bute na západě a Highland na severozápadě.

Sídla[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]