Pec pod Sněžkou

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pec pod Sněžkou
Domy v Peci pod Sněžkou, v pozadí Hotel Horizont
Domy v Peci pod Sněžkou, v pozadí Hotel Horizont
Znak města Pec pod SněžkouVlajka města Pec pod Sněžkou
znakvlajka
Lokalita
Statusměsto
Pověřená obecSvoboda nad Úpou
Obec s rozšířenou působnostíTrutnov
(správní obvod)
OkresTrutnov
KrajKrálovéhradecký
Historická zeměČechy + Slezsko
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel711 (2023)[1]
Rozloha52,10 km²[2]
Nadmořská výška769 m n. m.
PSČ542 21
Počet domů357 (2021)[3]
Počet částí obce2
Počet k. ú.3
Počet ZSJ4
Kontakt
Adresa městského úřaduPec pod Sněžkou 230
542 21 Pec pod Sněžkou
podatelna@mestopec.cz
StarostkaIlona Karlíková
Oficiální web: www.pecpodsnezkou.cz
Pec pod Sněžkou
Pec pod Sněžkou
Další údaje
Kód obce579581
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pec pod Sněžkou (dříve Velká Úpa III,[4]německy Petzer, česky dříve Pecr) je město v okrese Trutnov v Královéhradeckém kraji na severovýchodě Čech. Město leží v Krkonoších na řece Úpě a Zeleném potoku. Žije zde 711[1] obyvatel.

Pec pod Sněžkou je významným horským střediskem zimní i letní rekreace a významným centrem cestovního ruchu. Přímo ve městě se nachází lyžařský areál, který je součástí největšího lyžařského resortu v Česku Skiresortu Černá hora – Pec. Na území obce se nachází nejvyšší hora České republiky Sněžka a Studniční hora.

Ve městě je též sídlo Správy Krkonošského národního parku a horské služby. V Peci pod Sněžkou končí silnice II/296 z Mladých Buků a několik autobusových linek.

Název[editovat | editovat zdroj]

Je několik teorií o původu názvu města. Původně se převážně německá horská obec nazývala kvůli zavedení číslovaní v 18. století Gross Aupa III, tedy česky Velká Úpa III. Už v té době místní používali raději jméno Petzergrund (v místním německém dialektu doslova Medvědí důl), to se později zkratilo na Petzer, česky Pecr. Teprve za první republiky vznikl český název Pec v Krkonoších. Současný název se začal užívat až několik let po druhé světové válce. Podle české teorie nese město svůj název podle historických tavicích pecí, které v ní kdysi stály. Kronikář obce Stefan Dix se oproti tomu zmiňuje, že název měl vzniknout buď z místní německé nadávky Peetzer – udavač, nebo že město odvodilo svůj název od západokrkonošského německého názvu pro medvěda – Petz. V Hospodě Na Peci ještě v roce 1947 visel obraz údajně posledního medvěda zastřeleného v Krkonoších s poznámkou „Obří důl 1804“. I podle toho mohla obec údajně získat své pojmenování.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Seznam kulturních památek v Peci pod Sněžkou.
  • Hospoda na Peci z roku 1793
  • kaple Panny Marie ze začátku 20. století[5]

Části města[editovat | editovat zdroj]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pec pod Sněžkou na historické fotografii kolem roku 1900
Lyžařské středisko u Husovy boudy

Nejstarší osídlení oblasti je doloženo z hornické osady Obří důl, odkud pochází i první přesný záznam o dolování z roku 1511. V dolech byly těženy hlavně měděné rudy a arsenopyrit. Poslední těžba v Peci proběhla v roce 1959, kdy byla definitivně ukončena po téměř 450 letech.

Obec Pec pod Sněžkou vznikla ale až v druhé půli 16. století, kdy byla jednou ze tří částí Velké Úpy. Jednalo se o důsledek těžby dřeva a rozsáhlému mýcení lesního porostu v oblasti. První písemná zmínka o Peci pod Sněžkou je z roku 1790.

Součástí katastru města je i nepatrná část historického Slezska, ležíci severovýchodně od horského hotelu Luční bouda. Dotčené území náleželo do roku 1959 k Polsku (resp. k Německu do roku 1945).

Novodobou dominantou města je devatenáctipatrový a padesátimetrový hotel Horizont, projekt vznikl v roce 1964 a jeho výstavba započala roku 1971.

Zimní turistika[editovat | editovat zdroj]

Lyžařské středisko Pec pod Sněžkou nabízí od zimy 2015/16 odpojitelnou čtyřsedačkovou lanovku Zahrádky Express, také čtyřsedačkovou lanovou dráhu na Hnědý vrch, deset lyžařských vleků s přepravní kapacitou 11 680 osob za hodinu, 12,5 km sjezdovek, freestyle park, nejdelší a nejlépe osvětlený svah pro večerní lyžování, 900 m dlouhou bobovou dráhu, ledový kanál na snowtubing a množství běžeckých tras. SkiResort Černá hora – Pec tvoří největší české lyžařské středisko s nabídkou 41 km sjezdovek na 1 skipas.

Přes nedalekou osadu Růžový Důl vede moderní čtyřsedačková kabinková dvouúseková lanovka na Sněžku.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích – k 1. 1. 2023. Praha. 23. května 2023. Dostupné online. [cit. 2023-05-25]
  2. Český statistický úřad: Malý lexikon obcí České republiky - 2017. 15. prosince 2017. Dostupné online. [cit. 2018-08-28]
  3. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-04-18]
  4. Vyhláška ministerstva vnitra č. 3/1950 Sb., o změnách úředních názvů míst v roce 1949. Dostupné online.
  5. Toulavá kamera 1, str. 69, ISBN 80-7316-228-8

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]