Pavěleckaja (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pavěleckaja
Nástupiště stanice
Nástupiště stanice
StátRusko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pavěleckaja (rusky Павелецкая) je stanice moskevského metra. Jedná se o přestupní stanici; kříží se zde Zamoskvorecká a Kolcevská linka metra.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o přestupní stanici, která sestává z dvou částí; dvou nástupišť, které jsou propojené pomocí přestupní chodby. Ty vycházejí z prostředku obou nástupišť pod jejich úroveň. Starší část stanice je sloupová, trojlodní ražená založená 33,5 m hluboko pod povrchem, novější založena pak ještě hlouběji – 40 m pod zemí. Na okružní lince je nástupiště též trojlodní a ražené; podpírají jej však masivní pilíře. Výstupy na povrch vedou eskalátorovými tunely do vestibulu, který je součástí přízemí budovy na Pavěleckém náměstí.

První část stanice byla otevřena 20. listopadu 1943, 1. ledna 1950 pak byla dobudována i druhá část. V roce 1987 zasáhl starší část stanice požár; nebyly však žádné škody na životech a nikdo nebyl zraněn. Při rekonstrukci stanice však bylo změněno její architektonické ztvárnění. Stalinistické ornamenty však zůstaly ponechány. Dnes Pavěleckou využije okolo devadesáti tisíc lidí.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Chovrino Metro v MoskvěZamoskvoreckaja směr Alma-Atinskaja
Novokuzněckaja Pavěleckaja Avtozavodskaja
ChovrinoBělomorskajaRečnoj vokzalVodnyj stadionVojkovskaja SokolAeroportDinamo Bělorusskaja MajakovskajaTvěrskaja Těatralnaja Novokuzněckaja Pavěleckaja Avtozavodskaja Technopark KolomenskajaKaširskaja KantěmirovskajaCaricynoOrechovoDomodědovskajaKrasnogvardějskaja Alma-Atinskaja
Metro v MoskvěKolcevaja
Dobryninskaja Pavěleckaja Taganskaja

Park Kultury Okťabrskaja Dobryninskaja Pavěleckaja Taganskaja Kurskaja Komsomolskaja Prospekt Mira Suvorovskaja Novoslobodskaja Bělorusskaja Krasnopresněnskaja Kijevskaja

Kurzívou jsou vyznačeny zatím nedokončené stanice