Pavel Kikinčuk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pavel Kikinčuk
Pavel Kikinčuk během představení Prachy ! ! !
Pavel Kikinčuk během představení Prachy ! ! !
Narození27. října 1959 (64 let)
Hradec Králové
Alma materJanáčkova akademie múzických umění
ChoťJindřiška Kikinčuková Crhová
DětiKamila Kikinčuková
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pavel Kikinčuk (* 27. října 1959 Hradec Králové) je český herec, známý především z filmu režiséra Zdeňka Trošky Slunce, seno, jahody, kde ztvárnil hlavní roli studenta Šimona Pláničky, či z trilogie Babovřesky, kde ztvárnil roli starosty Karla Stehlíka.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

V mládí studoval na gymnáziu a hrál v ochotnickém divadle Vítězný únor, který vedl herec Vladimír Kettner. Po gymnáziu vystudoval v roce 1983 činoherní herectví na Janáčkově akademii múzických umění v Brně.[1] Po dokončení byl angažován do Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni, kde působil do roku 1999. Poté přestoupil do Činoherního klubu v Praze.

Přestože je jeho kariéra zaměřena více na divadelní tvorbu, objevil se i v televizi a ve filmu. V televizi se poprvé objevil v roce 1982 ve filmu Sázička pro štěstí. Po ní v roce 1983 dostal hlavní roli ve filmu Slunce, seno, jahody. V dalších letech se na televizních obrazovkách vyskytoval jen sporadicky, spíše ve vedlejších rolích, například ve filmu Byl jednou jeden polda. V roce 2007 vystupoval také v satirickém pořadu Tele Tele. Větší role přišla v roce 2008 v pohádce Nejkrásnější hádanka režiséra Zdeňka Trošky, kde ztvárnil zápornou roli lakotného hofmistra. Další příležitost přišla v roce 2010 ve filmu Okresní přebor a v roce 2013 si zahrál v komedii Babovřesky, kde ztvárnil roli starosty Stehlíka.

Jeho rodina žije v Plzni[zdroj⁠?], jeho manželka Jindřiška je principálkou plzeňského šantánového a kabaretního divadla Pluto. Společně s manželem si zahrála v komedii Babovřesky, kde ztvárnila důchodkyni Boženu Němcovou. Spolu mají dceru Kamilu, která vystupuje v plzeňském Divadle Josefa Kajetána Tyla. Účinkovala např. ve hře Antonína Procházky Kouzlo 4D v postavě Aurélie či v Molièrově hře Lakomec, kde alternovala postavu Mariany.

Filmografie, výběr[editovat | editovat zdroj]

Divadelní role[editovat | editovat zdroj]

Filmové role[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vivat academia. Brno: Janáčkova akademie múzických umění v Brně, 1997. Dostupné online. S. 159. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]