Anne Desclos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Pauline Réage)
Anne Desclosová
Rodné jménoAnne Cécile Desclos
Narození23. září 1907
Rochefort
Úmrtí26. dubna 1998 (ve věku 90 let)
Corbeil-Essonnes
PseudonymDominique Aury, Pauline Réage
Povoláníspisovatelka, překladatelka, scenáristka, literární kritička a novinářka
Alma materCondorcetovo lyceum
Fakulta umění Pařížské univerzity
Fénelonovo lyceum
Žánrpróza
Významná dílaZpět na Roissy
Příběh O
OceněníLiterární cena Deux Magots (1955)
Prix des Critiques (1956)
rytíř Řádu čestné legie (1960)
Manžel(ka)Thierry Maulnier (1933–1941)
Jean Paulhan
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Anne Desclos (23. září 1907, Rochefort, Francie27. dubna 1998, Corbeil-Essonnes) byla francouzská novinářka a spisovatelka píšící pod pseudonymy Dominique Aury a Pauline Réage.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se do dvojjazyčné rodiny v Rochefort v Charente-Maritime a v raném věku začala číst francouzsky a anglicky. Po absolvování pařížské Sorbony,pracovala jako novinářka až do roku 1946, kdy se přidala ke Gallimard Publishers, kde pracovala jako redakční sekretářka a tam také získala svůj pseudonym Dominique Aury.

Jako zanícená čtenářka anglické a americké literatury Desclos buďto přeložila nebo představila francouzským čtenářům díla slavných autorů, jako jsou např. Algernon Charles Swinburne, Evelyn Waugh, Virginia Woolfová, T. S. Eliot, Francis Scott Fitzgerald a mnoho dalších. Stala se vysoce uznávanou literární kritičkou a byla členkou mnoha porot udílejících literární ocenění.

Její milenec a zaměstnavatel Jean Paulhan učinil poznámku o tom, že žádná žena není schopna napsat erotický román. Aby Desclos dokázala, že se mýlil, napsala sadomasochistický ilustrovaný román s názvem Histoire d'O (Příběh O), který byl publikován pod pseudonymem Pauline Réage v červnu 1954. Nejenom, že tento kontroverzní román dokázal, že se Paulhan mýlil, ale zaznamenal také komerční úspěch. Vzbudil také spekulace o pravé identitě autorky. Mnozí pochybovali, o tom, že se jedná o tak rezervovanou, intelektuálně založenou a skoro puritánskou ženu, jakou byla Dominique Aury.

K tomu všemu, obrázkový obsah knihy zažehl tak velkou kontroverzi, že následující březen státní představitelé vznesli obvinění za oplzlost vůči vydavateli a záhadnému autorovi, který byl roku 1959 vyveden ze soudní síně.

Nicméně soudce nařídil veřejný zákaz této knihy a její omezení prodeje mladistvým. Po vypršení veřejného zákazu v roce 1967 vydala závěr Příběhu O s názvem Retour à Roissy, a to opět pod pseudonymem Pauline Réage. Podle současného životopisu zpracovaného Angie Davidem, Desclos toto pokračování nenapsala.

V roce 1975 dělala Anne Desclos rozhovor na téma erotických knih s autorkou a novinářkou Régine Deforgesová, v té době stále nebylo jasné, že je autorkou Příběhu O. Autorství přiznala až čtyřicet let po vydání knihy v rozhovoru pro magazín The New Yorker.

V některých částech svého života vedla aktivní bisexuální život.[1] Anne Desclos zemřela v Corbeil-Essonnes v Île-de-France.

Adaptace[editovat | editovat zdroj]

V roce 2000 Guido Crepax zkombinoval její Příběh O s nejznámějším dílem Markýze de Sade Justýna a vytvořil z nich ilustrovanou verzi románu.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Anne Desclos
  • Histoire d'OPříběh O vyd. 1954
  • Retour à Roissy vyd. 1967 (autorství není jednoznačné)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Anne Desclos na anglické Wikipedii.

  • Dominique Aury od Angie David – Editions Léo Scheer, 560 pp – ISBN 2-7561-0030-7 – životopis ve francouzštině