Patrick van Kalken

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Patrick van Kalken
Narození29. září 1975 (48 let)
Rotterdam
Povoláníjudista
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Mistrovství světa v judu
bronz MS 1999 pololehká váha
Mistrovství Evropy v judu
zlato ME 2000 pololehká váha
bronz ME 1998 pololehká váha

Patrick van Kalken, (* 29. září 1975 Rotterdam, Nizozemsko) je bývalý reprezentant Nizozemska v judu.

Sportovní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Systematickým přístupem v tréninkovém centru Kenamju se vypracoval na přelomu tisíciletí ve špičkového evropského judistu. Jenže neshody s reprezentačním vedením ho stály poměrně brzy sportovní kariéru. Problémem byla jeho váha. Byl nucen závodit v kategorii pod 66 kg, přitom hubnutí do této kategorii znamenalo velké sebeodříkání.

V roce 2000 byl pasován jako aktuální mistr Evropy za možného držitele zlaté medaile z olympijských her v Sydney. Ve druhém kole porazil Japonce Nakamuru v posledních sekundách kontrem na ippon (vedl na wazari) a ve čtvrtfinále Kazachstánce Baglajeva po 46s na ippon technikou sukui-nage. V semifinále se utkal s Čečencem v tureckých barvách Özkanem. V polovině zápasu se Özkan dostal do vedení na wazari po technice uči-mata makikomi a tento náskok udržel až do konce. V boji o třetí místo ho vyzval Gruzínec Giorgi Vazagašvili. Po opatrném úvodu a napomínání se první k útoku odhodlal Vazagašvili. Ve druhé minutě se ujal vedení po kata-gurumě na juko. Následně však chyboval a Kalken ho kontroval na wazari. Minutu a půl před koncem dostal Kalken třetí napomenutí a Vazagašvili tak srovnal skóre. Gruzínec ukázal větší vůli po bronzové medaili a minutu před koncem zápasu po kata-gurumě na druhé wazari (wazari-ippon) vyhrál. Kalken obsadil 5. místo.

Po olympijských hrách v Sydney byl frustrován neúspěchem a odmítal dále shazovat váhu.[1] Mezi lehkými vahami (do 73 kg) se však neprosadil. Toto rozhodnutí ho stálo vrcholovou kariéru. Jeho místo v reprezentaci (do 66 kg) rychle obsadil Bryan van Dijk.

Výsledky[editovat | editovat zdroj]

Turnaj 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000
Olympijské hry - - dns - - - 5.
Mistrovství světa - dns - úč. - 3. -
Mistrovství Evropy dns úč. úč. úč. 3. úč. 1.
ME juniorů 7. úč. - - - - -

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]