Passerelle Simone-de-Beauvoir

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Passerelle Simone-de-Beauvoir
Základní údaje
KontinentEvropa
StátFrancieFrancie Francie
MěstoPaříž
PřesSeina
ArchitektDietmar Feichtinger
Náklady na výstavbu21 miliónů eur
Otevřen2006
Souřadnice
Parametry
Délka304 m
Šířka12 m
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Passerelle Simone-de-Beauvoir (česky Lávka Simone de Beauvoir) je lávka pro pěší a cyklisty přes řeku Seinu v Paříži. Spojuje 12. obvod na pravém břehu, kde se nachází Parc de Bercy a 13. obvod na levém, kde stojí nová budova Francouzské národní knihovny.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Architektonickou soutěž v roce 2002 vyhrál architekt Dietmar Feichtinger (specialista na mosty, který pracuje na budoucí lávce na Mont-Saint-Michel). V říjnu 2004 byly položeny základy a v letech 20052006 proběhla samotná výstavba mostu. Lávka byla vyrobena v Alsasku a na lodi byla po vodních kanálech, Severním moři a Seině 30. listopadu 2005 dopravena na místo. Na konci ledna 2006 byla konstrukce usazena. V červnu 2006 proběhly statické a dynamické zkoušky a 13. července 2006 byl most za účasti Sylvie Le Bon de Beauvoir otevřen pro veřejnost. Náklady na stavbu činily 21 miliónů eur.

Původní název mostu zněl Lávka Bercy-Tolbiac (Passerelle Bercy-Tolbiac) podle čtvrtí, které spojuje. V březnu 2005 navrhl starosta Bertrand Delanoë pojmenovat lávku po spisovatelce Simone de Beauvoir.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Most se klene z jednoho břehu na druhý bez podpěry na vodě a je tvořen dvěma jakoby do sebe propojenými lávkami, čímž se výrazně odlišuje od ostatních starších lávek a mostů pro pěší v Paříži (Pont des Arts, Passerelle Léopold-Sédar-Senghor a Passerelle Debilly). Tvar stavby snižuje případné výkyvy. Lávku tvoří konstrukce z válcované ocele s dubovou podlahou ukotvená na obou stranách řeky v betonových základech. Na levém břehu se lávka napojuje až k přístupu do Národní knihovny, na pravém končí v parku Bercy. Měří 304 metry, je široká 12 metrů a váží 650 tun.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Passerelle Simone-de-Beauvoir na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]