Paprskovci

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPaprskovci
Actinophrys sol
Actinophrys sol
Vědecká klasifikace
DoménaEukaryota
(nezařazeno)Actinopoda
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Paprskovci (Actinopoda) jsou dnes již zastaralou a nepřirozenou skupinou jednobuněčných organismů. Podobně jako kořenonožci mají schopnost vytvářet panožky s typickým osním vláknem.

Ve svém prostředí představují na své úrovni predátory jiných bakterií a prvoků. Paprskovce dělíme na:

  • slunivky (Heliozoa)
  • mřížovce (Radiolaria)

Většina paprskovců se v současnosti se řadí do několika taxonů v rámci superskupiny SAR (Stramenopila: Actinophryidae; Rhizaria: Acantharia, Polycystinea), slunivky ze skupiny Centrohelida patří dle nejnovějších zjištění spolu s taxonem Haptophyta do nové superskupiny Haptista.[1]

Slunivky[editovat | editovat zdroj]

Slunivky jsou obyvatelé sladkovodních rašelinišť. Z jejich kulovitého tvaru těla, skrytého ve schránce z oxidu křemičitého nebo chitinu, vystupují paprskovité, nápadně tenké panožky.

Mřížovci[editovat | editovat zdroj]

Mřížovci žijí v planktonu teplých moří. Mají chitinové kulovité schránky a vnější schránky křemičité. Žijí v symbióze s jednobuněčnými řasami. Po odumření živočichů schránky klesají ke dnu a tvoří radiolariové bahno, které je významným horninotvorným činidlem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ADL, Sina M., et al. The Revised Classification of Eukaryotes. S. 429–514. Journal of Eukaryotic Microbiology [online]. 28. září 2012. Svazek 59, čís. 5, s. 429–514. Dostupné online. PDF [1]. ISSN 1550-7408. DOI 10.1111/j.1550-7408.2012.00644.x. PMID 23020233. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]