Papoušek mniší

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPapoušek mniší
alternativní popis obrázku chybí
Papoušek mniší v přírodě
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
ŘíšeŽivočichové (Animalia)
KmenStrunatci (Chordata)
PodkmenObratlovci (Vertebrata)
TřídaPtáci (Aves)
ŘádPapoušci (Psittacifornes)
ČeleďPapouškovití (Psittacidae)
PodčeleďPapoušci (Psittacinae)
RodPapoušek (Myiopsitta)
Binomické jméno
Myiopsitta monachus
Boddaert; 1783
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Papoušek mniší, andulka torrý[zdroj?] nebo mníšek šedý (Myiopsitta monachus, Boddaeart 1783) patří mezi středně velké ptáky ve své čeledi – dorůstá kolem 29 cm. Žije v Jižní Americe: od střední Bolívie po jižní Brazílii, střední Argentinu, je vysazen v Portoriku a na severovýchodě USA. Ptáci uniklí z chovů vytvořili místy v Evropě (v Belgii, v Itálii, ve Španělsku) životaschopné populace. V těchto státech je mníšek šedý označován za invazní druh a pro jeho chov platí určitá omezení. Podle některých zdrojů měla být hnízdní kolonie i v Česku na Jižní Moravě poblíž ekofarmy Kurdějov [1], ale jinými byla zpráva označena za smyšlenou[2]. Jeho přirozený biotop jsou řídce zalesněné oblasti, palmové háje, kulturní krajina a eukalyptové plantáže.

Popis a způsob života[editovat | editovat zdroj]

Papoušek mniší se vyskytuje poměrně hojně, je to papoušek střední velikosti, má dlouhá ocasní pera a mohutný zobák. Je to oblíbený klecový pták. V přírodě se snadno přizpůsobuje a rád pobývá v blízkosti člověka v ovocných zahradách nebo se pase na obilných polích, zvláště když jsou lidská obydlí nedaleko. Papoušek mniší je velmi společenský pták, který žije v hejnech 10 až 100 ptáků. Buduje si společné hnízdo ohromných rozměrů, což je u papoušků zvyk zcela neobvyklý.

Hnízdo ptáci používají jako místo k odpočinku nebo ke hnízdění, je obýváno po celý rok. Bývá umístěno uprostřed areálu veškeré činnosti, ptáci tu čile poletují a hlasitě se ozývají. Papoušci mniší opouštějí své hnízdo společně a odlétají na pole nebo jinam hledat potravu. Několik ptáků přitom zůstává v okolí na stromech a hlídají, při nejmenším náznaku nebezpečí spustí varovný křik a celé hejno se vrací. Papoušek mniší se živí semeny, plody, bobulemi, ořechy, květy, listy, hmyzem a larvami, často žere i zemědělské plodiny a ovoce a může způsobit velké škody.

Hnízdo je používané celý rok, a tak na začátku hnízdní sezony papoušci rozšiřují prostor a opravují škody. Hnízdo je velmi stabilní a obvykle je umístěno na vrcholu stromu. Je stavěno z trnitých větví, což odrazuje dravce. Na začátku je tvořeno jen z několika komor, v průběhu se rozšiřuje až na 20. Každá komůrka je obývána jedním párem papoušků. Stavba bývá tak pevná, že na ní hnízdí i jiní papoušci.

Samice klade 5–8 vajec, ale protože není snadné nahlížet do hnízdních komor, není příliš mnoho známo o hnízdním chování a výchově mláďat, která asi po 6 týdnech hnízdo opustí.

Chov v zoo[editovat | editovat zdroj]

Papoušek mniší je chován ve více než 120 evropských zoo. V letech 2018 a 2019 byl chován ve třech českých zoo[3][4] V roce 2021 se jednalo o pět zoo[5][6]:

Na Slovensku je chován v Zoo Bojnice a Zoo Bratislava.

Chov v Zoo Praha[editovat | editovat zdroj]

První papoušek mniší byl do Zoo Praha dovezen v roce 1991. Odchovy začaly o dva roky později, tedy v roce 1993.[7] V průběhu roku 2018 se podařilo odchovat 6 mláďat. Na konci roku 2018 zoo chovala 22 jedinců.[4] V červnu 2019 se narodila dvě mláďata.[8]

Tento druh je od 28. září 2019 k vidění v novém Rákosově pavilonu pro exotické ptáky.[9]

Obrázky[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27]
  2. Ptáci, Lars Svensson, pozn. Robert Doležal (s. 425)
  3. Zootierliste.de. zootierliste.de [online]. [cit. 2019-07-08]. Dostupné online. 
  4. a b Ročenka Unie českých a slovenských zoologických zahrad 2018
  5. Mönchsittich. www.zootierliste.de [online]. [cit. 2022-01-31]. Dostupné online. 
  6. Novým druhem v zoo jsou papoušci mniší. Facebook [online]. [cit. 2022-01-25]. Dostupné online. 
  7. Papoušek mniší - lexikon zvířat. www.zoopraha.cz [online]. [cit. 2019-07-08]. Dostupné online. 
  8. Přírůstky. www.zoopraha.cz [online]. [cit. 2019-07-08]. Dostupné online. 
  9. Papoušek mniší - lexikon zvířat. www.zoopraha.cz [online]. [cit. 2019-09-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]