Papežský biblický institut

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Papežský biblický institut
Datum založení1909
Vedení
RektorMichael Kolarcik
Další informace
AdresaŘím, Itálie
Zeměpisné souřadnice
ČlenstvíUnione romana biblioteche ecclesiastiche
www.biblico.it
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Papežský biblický institut (latinsky Pontificium Institutum Biblicum, italsky Pontificio Istituto Biblico) je vysokoškolská instituce Svatého stolce sídlící v Římě zaměřená zejména na studium biblistiky. Byl založen 7. května 1909 konstitucí papeže Pia X. a po celou dobu své existence je veden jezuity. Studenti institutu pocházejí z několika desítek zemí, výuka probíhá v italštině nebo angličtině.

Ve svých počátcích neměl pravomoc udělovat akademické tituly, nýbrž jen připravoval studenty ke zkouškám před Papežskou biblickou komisí. Od roku 1916 institut uděloval licenciát jménem Papežské biblické komise a v roce 1930 se zcela osamostatnil, přičemž mu bylo současně přiznáno oprávnění udělovat doktorát. Původně se institut nečlenil na fakulty, v roce 1932 však byla založena Fakulta pro studium starověkého Blízkého východu, přičemž původní část školy se začala označovat jako Fakulta biblických studií. Velkým kancléřem institutu je prefekt Kongregace pro katolickou výchovu, vicekancléřem generální představený Tovaryšstva Ježíšova.

Od roku 1927 má pobočku v Jeruzalémě, tvořenou zázemím pro ubytování vyučujících a studentů, knihovnou a muzeem. Studenti institutu zde mohou v rámci svého studia navštěvovat kurzy na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě, Francouzské biblické a archeologické škole v Jeruzalémě nebo institutu Studium Biblicum Franciscanum.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]