Pando

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pando v Fishlake National Forest

Pando je nejtěžší žijící organismus na světě. Jedná se o rozsáhlou kolonii výmladků topolu osikovitého (Populus tremuloides), které mají společný kořenový systém a jsou geneticky totožné. Roste v okrese Sevier (Sevier County) v americkém státě Utah.[1] Topol osikovitý je národním stromem státu Utah, Pando jako symbol komplexního propojení je místem setkávání a slavnostních obřadů původních obyvatel severoamerického kontinentu.[2]

Geografická poloha[editovat | editovat zdroj]

Pando roste v horské oblasti na území přírodní rezervace Fishlake National Forest, nedaleko jihozápadního výběžku jezera Fish Lake (v překladu Rybí jezero), které leží v nadmořské výšce téměř 2 700 metrů a je největším sladkovodním jezerem v Utahu.[3][4]

Popis lokality[editovat | editovat zdroj]

Celková hmotnost rostliny se odhaduje na 6000 tun, její stáří je odhadováno od několika set až na 80 tisíc let.[4] V ploše zabírá klon 43 hektarů. Výmladky čítají 40 000 kmenů, z nichž nejstarším je 130 let.

Ohrožení organismu[editovat | editovat zdroj]

Na počátku 21. století se zjistilo, že organismus začíná ztrácet schopnost se obnovovat a počet jeho výmladků postupně ubývá.[4] Lokalita je ohrožována nedostatečnou regulací zdejší populace jelení zvěře, pasením dobytka a nevhodnými lidskými zásahy. Do snahy o záchranu tohoto největšího živého organismu na světě se kromě odborníků z USA zapojili i vědci z jiných zemí, mezi nimi i z brněnské Mendelovy univerzity, kteří spolupracují s výzkumným týmem Utažské univerzity. Na lokalitě u jezera Fish Lake zkoumají, jak dlouho se tento klon vyvíjel a co předcházelo jeho současnému rozšíření. Cílem je snaha, na základě takto získaných poznatků, zastavit proces odumírání tohoto unikátního komplexu.[2][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tyden.cz | Největší žijící organismus naší planety chřadne. Vinni nejsou jen lidé. t.tyden.cz [online]. [cit. 2022-01-05]. Dostupné online. 
  2. a b Největší organismus na světě, který pomalu odumírá, zkoumají i vědci z Brna. Novinky.cz [online]. Borgis, 2018-11-28 [cit. 2018-11-29]. Dostupné online. 
  3. Seznam. Pando [online]. mapy.cz [cit. 2018-11-29]. Dostupné online. 
  4. a b c Nejtěžší žijící organismus na světě pomalu odumírá. Novinky.cz [online]. Borgis, 2018-10-22 [cit. 2018-11-29]. Dostupné online. 
  5. Dobré zprávy? Nejtěžší organismus celého světa se zatím drží. Ekolist.cz [online]. [cit. 2022-01-05]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]