Památník Operace Anthropoid

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Památník Operace Anthropoid
Základní údaje
AutorDavid Moješčík a Michal Šmeral, architektonické a technické řešení Miroslava a Jiří Gulbisovi
Rok vzniku2009
2008
Datum odhalení27. května 2009
Popis
Materiálocel
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Celý pomník

Památník Operace Anthropoid stojí v Praze-Libni poblíž mimoúrovňové křižovatky Vychovatelna, nedaleko místa události – pravotočivé zatáčky, spojky mezi ulicemi Zenklova a V Holešovičkách). Připomíná československé parašutisty, kteří v těchto místech provedli 27. května 1942 atentát na Heydricha (krycí název Operace Anthropoid). Tehdy příslušníci desantu Anthropoid společně s rtm. Valčíkem, příslušníkem desantu Silver A, a npor. Opálkou příslušníkem desantu Out Distance, úspěšně zaútočili na vozidlo zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Splnili tím rozkaz vydaný československou exilovou vládou v Londýně.

Podoba pomníku[editovat | editovat zdroj]

Na podobu pomníku v blízkosti autobusové zastávky a mimoúrovňové křižovatky Vychovatelna na Prosecké radiále (ulici V Holešovičkách), před vyústěním sjezdové rampy ze Zenklovy ulice do ulice V Holešovičkách, vypsala městská část Praha 8 soutěž, kterou vyhrál návrh dvou sochařů Davida Moješčíka a Michala Šmerala a architektů Jiřího Gulbise a Miroslavy Tůmové. Základní kámen byl položen 27. května 2008.

Pomník tvoří devět metrů vysoký ocelový sloup z cortenové oceli tmavě červené barvy ve tvaru trojbokého hranolu. Trojúhelníkový průřez podstavce je symbolickým odkazem na klín československé vlajky. Na vrcholu podstavce stojí zády k sobě tři postavy s roztaženými pažemi. Symbolicky znázorňují protinacistický odboj – dvě z nich mají na hlavách helmy a představují československé výsadkáře a jedna (v klobouku) připomíná civilní obyvatele, kteří jim v odboji pomáhali.[1]

Odhalení pomníku[editovat | editovat zdroj]

Dokončený památník byl slavnostně odhalen 27. května 2009, přesně v 10.35 hodin tj. 67 roků po provedení atentátu.[1] Slavnostního odhalení se zúčastnili zástupci radnice Prahy 8, Vojenského historického ústavu a pamětníci 2. světové války. V Libeňském zámku byla ten den zahájena výstava s názvem Od Mnichova k atentátu. Součástí oslav byl i vzpomínkový akt na Ďáblickém hřbitově.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Osmička, měsíčník radnice Prahy 8, květen 2009, str. 6

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]