Památník objevitelů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Památník objevitelů
Základní údaje
AutorLeopoldo de Almeida
Rok vzniku1960
Popis
Výška52 m
Umístění
UmístěníSanta Maria de Belém
StátPortugalskoPortugalsko Portugalsko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Památník objevitelů

Památník objevitelů (Padrão dos Descobrimentos) připomíná slavnou éru portugalských mořeplavců. Nachází se v portugalském hlavním městě Lisabonu v části zvané Belém při ústí řeky Tajo, na místě, ze kterého se portugalští mořeplavci vydávali na své dlouhé cesty.

Historie památníku[editovat | editovat zdroj]

Původní památník byl postaven pro propagandistickou výstavu Salazarova režimu, která se konala roku 1940 a nesla název Portugalský svět. Na původním návrhu památníku, který byl ale roku 1958 rozebrán, pracovali architekt Cottinelli Telmo a sochař Leopoldo de Almeida. Dnešní památník, který je replikou toho původního, pochází z roku 1960. Byl postaven při příležitosti pětisetletého výročí smrti Jindřicha Mořeplavce. Samotný památník je z betonu a sochy jsou z bílého vápence.

Popis památníku[editovat | editovat zdroj]

Padesát metrů vysoký památník představuje příď lodi, po stranách je znázorněn portugalský znak a nad vstupem najdeme meč královského rodu z Avisu.

Na špici památníku stojí Jindřich Mořeplavec, v rukou má maketu karavely a dívá se přes řeku. Za ním stojí další významní Portugalci, mezi nimi mořeplavci, kartografové, umělci, vědci a misionáři. Například na západní straně památníku najdeme básníka Camõese, který nese výtisk Lusovců, a malíře Nuna Gonçalvese s paletou v ruce.

Památník objevitelů

Na památníku najdeme těchto 33 portugalských osobností:

Uvnitř památníku se nachází malá multimediální výstava týkající se historie Lisabonu. Z vrcholu památníku, který je přístupný výtahem nebo po schodech, je nádherný výhled na řeku Tajo, Belémskou věž či Klášter svatého Jeronýma.

Mozaiková dlažba před památníkem zobrazuje mapu světa, na které jsou vyznačeny cesty portugalských mořeplavců, a větrnou růžici. Mozaiku dostalo město roku 1960 darem od Jihoafrické republiky.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Monumento aos Descobrimentos na portugalské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]