Palác Svět

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Na tento článek je přesměrováno heslo Kino Svět. Tento článek je o obchodním domě. O televizní stanici pojednává článek Kino Svět (televizní stanice).
Palác Svět
Palác Svět v Praze-Libni před rekonstrukcí (stav: 2007)
Palác Svět v Praze-Libni před rekonstrukcí (stav: 2007)
Účel stavby

V současné době v rekonstrukci. Dříve společenské prostory, kino, kavárna.

Základní informace
Slohkonstruktivismus
ArchitektFrantišek Havlena
Výstavba19321934
Přestavba19962000
Stavebníkpodnikatel Ladislav Svět
Současný majitelfirma Crispino Nemovitosti spol. s r.o.
Poloha
AdresaZenklova 41/33,
Elsnicovo náměstí 41/6
Praha 8, Libeň
180 00  Praha 8, ČeskoČesko Česko
UliceElsnicovo náměstí
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky100574 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Palác Svět je konstruktivistický železobetonový činžovní a obchodní dům se dvěma suterény s kinosálem (bývalé kino Svět, od roku 1955 Dukla), v přízemí je vybaven obchodními místnostmi, v prvním patře se nachází restaurace, kavárna a herna. Budova stojí na nároží Elsnicova náměstí, ulic Chocholouškova a Zenklova v Praze 8-Libni nedaleko od říčky Rokytky. Palác je dnes vinou dlouhodobě zanedbané údržby v havarijním stavu.

Nejvíce jej proslavil spisovatel Bohumil Hrabal, který řadu let bydlel v nedaleké ulici Na Hrázi. Společně se svými přáteli Egonem Bondym a Vladimírem Boudníkem často navštěvoval místní Automat Svět, do kterého také umístil děj řady svých povídek. "Kino Svět" je také název písně skupiny Jablkoň z alba Bláznivá (2000) a "Automat Svět" je název písně skupiny Arakain z alba Archeology (2002).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Palác Svět byl postaven v letech 19321934 stavitelem Františkem Havlenou na místě staré usedlosti. Objednatelem, investorem a prvním majitelem paláce byl realitní podnikatel Ladislav Svět (podle jiných zdrojů Jan Svět[1]), podle kterého byla stavba pojmenována.[zdroj?] Kromě železobetonové konstrukce je palác zajímavý i tím, že jeho základy leží pod hladinou spodní vody. Na ochranu před jejími účinky je pod budovou umístěná obří olověná vana.

Budovu od rodiny Světů získala v průběhu válečného protektorátu Pražská městská pojišťovna, která byla v roce 1947 znárodněna. V roce 1962 byl palác převeden z majetku státu na Obvodní podnik bytového hospodářství (OPBH) v Praze 8. V 90. letech 20. století byl v majetku Ministerstva pro správu národního majetku a jeho privatizaci.

Palác Svět je příkladem nepovedené privatizace z období po roce 1989. Začátkem devadesátých let vyhrálo sedmnáct nájemníků tamějších bytů privatizační projekt na využití objektu, ale nenašel se investor s 15 miliony korun potřebnými na opravu. Budovu tedy stát prodal Ekoagrobance, která byla později odkoupena Union Bankou. Současný majitel, firma Crispino nemovitosti, palác získala v roce 1998. K rekonstrukci firma přistoupila až po 12 letech s tím, že v jejím rámci zničila většinu historicky cenných prvků. V květnu 2012 budova byla stále ve fázi hrubé rozpracovanosti.

Budova začala chátrat už v období, kdy byla spravovaná OPBH. Nejproblematičtější byla již od 60. let 20. století spodní voda, která pronikala do základů a do kinosálu prasklou olověnou vanou. Nedobrý technický stav výrazně zhoršila povodeň v srpnu 2002, kdy hladina vody na Elsnicově náměstí dosahovala výšky 3 metrů. Statika objektu byla částečně narušena a ve zdech se objevily nepřehlédnutelné trhliny. 26. 9. 2003 byl palác převeden Ministerstvem kultury pod památkovou ochranu (kulturní památka).

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Palác Svět je ve vlastnictví firmy Crispino nemovitosti spol. s r.o. zřízené podle českého práva a je rekonstruován podle platného stavebního povolení do své budoucí podoby. Majitelem společnosti Crispino nemovitosti spol. s r.o. je italský podnikatel Antonio Crispino.[2]

Možná budoucnost[editovat | editovat zdroj]

Majitel prohlásil, že plánuje v Paláci Svět ve spodních patrech prodejní plochy, restauraci a kavárnu, v horních patrech luxusní byty. Obnoven má být i automat s rozměrnými uličními vitrínami.[zdroj?] Rekonstrukce nemovitosti byla jejím vlastníkem zahájena v dubnu 2018.[2]

Název kina[editovat | editovat zdroj]

V Paláci Svět byl od jeho založení kinosál, který od roku 1955 nesl název Kino Dukla.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MĚRTLOVÁ, Tereza. Palác Svět v Praze 8 se stále neopravuje [online]. ČTK, 2007-06-08 [cit. 2017-05-19]. Dostupné online. 
  2. a b Rekonstrukce Paláce Svět v Libni odstartuje v květnu, slibuje italský majitel. Pražský deník. 2018-04-11. Dostupné online [cit. 2018-07-31]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]