Palaeoloxodon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPalaeoloxodon
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádchobotnatci (Proboscidea)
Čeleďslonovití (Elephantidae)
RodElephas
PodrodPalaeoloxodon
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Palaeoloxodon je vyhynulý podrod prehistorického chobotnatce, který se vyskytoval v několika druzích. Kosterní pozůstatky byly nalezeny v Bilzingslebenu v Německu, na Kypru, v Japonsku, na Sicílii, na Maltě a také v Anglii během výkopových prací na Eurotunelu. Tento jedinec byl nalezen společně s předmětem vyrobeným člověkem Homo heidelbergensis a pocházel z doby před 400 tisíci lety.

Palaeoloxodon patří do rodu Elephas, a je tudíž příbuzným druhem slona indického. Palaeoloxodon se někdy nazývá lidově „Slon s přímými kly“, které měl poddruh Elephas Palaeoloxodon antiquus.

Celý podrod Palaeoloxodon začal vymírat před 30 000 lety, pravděpodobně pod vlivem příliš silné konkurence ze strany mamutů. Druhy žijící v Japonsku možná přežily o trochu déle. Poslední druh Palaeoloxodona, který přežíval v trpasličí formě na středomořských ostrovech, vymřel asi před 3 000 lety.

Rekordní velikost[editovat | editovat zdroj]

Druh Palaeoloxodon namadicus mohl být s odhadovanou hmotností přes 20 000 kilogramů největším známým suchozemským savcem všech dob.[1] Podle jiných odhadů však tento živočich vážil spíše "jen" kolem 12 tun.[2]

Druhy[editovat | editovat zdroj]

Mytologie[editovat | editovat zdroj]

Ve starověku byly na Sicílii objeveny kosterní pozůstatky Palaeoloxodona. Z předpokladu, že tehdejší místní obyvatelé neznali stavbu kostry slona, se lze domnívat, že otvor v lebce, z které vyčnívá chobot, byl tehdy považován za otvor pro jediné obrovské oko. To možná dalo vzniknout mýtům o kyklopech.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]