Pakambala velká

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPakambala velká
alternativní popis obrázku chybí
Pakambala velká
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Nadtřídaryby (Osteichthyes)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Řádplatýsi (Pleuronectiformes)
Čeleďpakambalovití (Scophthalmidae)
Rodpakambala (Scophthalmus)
Binomické jméno
Scophthalmus maximus
Linné, 1758
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pakambala velká (Scophthalmus maximus) je mořská paprskoploutvá ryba z řádu platýsů (Pleuronectiformes), která je snadno rozpoznatelná pro svůj atypický tvar uzpůsobený životu na mořském dně, kdy je zahrabána v písku či bahně. Její tělo je zcela zploštělé, neustále leží na jedné straně a k tomuto účelu u ní došlo i k posunutí očí na levou stranu těla. Nyní jsou ve vertikální poloze.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Kresba pakambaly velké

Pakambala velká obývá oblast severovýchodní části Atlantského oceánu. Je možné se s ní setkat kolem celého pobřeží Britských ostrovů, ale její hlavní výskyt je převážně v jižní části tohoto souostroví.[2] Dále při pobřeží Portugalska, Španělska, Francie, Islandu, v oblasti kanálu La Manche, v Norsku až k oblastem polárního kruhu, kolem Dánska a částečně v Baltském moři. Trvale sídlí také v Černém moři a v některých oblastech Středozemního moře.

Obývá převážně oblasti s písčitým až bahnitým dnem, které jí umožňuje se zahrabat do měkkého podloží a schovat se. Takto čeká, dokud se k ní nepřiblíží její kořist. Nejčastěji obývá oblasti s hloubkou od 20 metrů do 80 metrů.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Pakambala velká dorůstá průměrně velikosti od 50 do 80 cm, ale byli pozorováni i jedinci, kteří měli okolo 1 metru.[2] Maximální zjištěná váha jedince dosáhla 25 kilogramů a maximální věk 25 let.[3] Jedná se o druh z čeledi platýsů, který je typický svým uspořádáním těla. Pakambala podobně jako ostatní leží na jedné straně těla. Jedná se o pravý bok, který je orientován ke dnu. Levý bok směřuje k vodní hladině. Nachází se na něm i pár očí, které se vlivem adaptace na tento druh života přesunuly z centrální polohy těla na levý bok. V přední části se nachází poměrně veliká tlama, která je zakřivená. Hřbetní a prsní ploutve jsou téměř souvislé kolem celého těla. Zakončena je rozpoznatelným ocasem.

Pakambala velká na písečném dně

Tělo pakambaly má téměř pravidelný tvar, který při horním pohledu připomíná přibližně kruh.[3] Tělo je nízké, což odpovídá přisedlému životu u mořského dna. Levá strana má tmavou barvu protkanou světlejšími oblastmi, které slouží jako dokonalá kamufláž pro život u dna. Tato barva se často u jedinců mění v závislosti na podloží, na kterém žijí.[2] Pravá strana má oproti tomu mléčnou barvu.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Živí se drobnými živočichy, kteří se nacházejí na mořském dně, jako korýši, kraby, či rybkami.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Zcela zamaskovaná pakambala v písku, nad písek kouká pouze její oko

Páření probíhá mezi dubnem a srpnem, načež pak samice klade vajíčka.

Hospodářské využití[editovat | editovat zdroj]

Pakambala velká se loví pro maso, ale pro její konzumaci je nutné z ní udělat filety, které se pak dají snadno jíst. Je totiž příliš velká na vaření v celku.[4] Jedná se o velmi ceněnou rybu,[3] kterou je možno vařit, péct, grilovat, či připravovat na pánvi.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. a b c d Marlin.ac.uk - Turbot - Psetta maxima [online]. [cit. 2008-07-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-04-16. (anglicky) 
  3. a b c filaman.ifm-geomar.de - Psetta maxima [online]. [cit. 2008-07-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Nordsee.cz - Máme rádi ryby [online]. [cit. 2008-07-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-10-10. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]