Padesát odstínů temnoty (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Padesát odstínů temnoty
Původní názevFifty Shades Darker
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délkaminut
PředlohaPadesát odstínů temnotyE. L. James
ScénářNiall Leonard
RežieJames Foley
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleDakota Johnsonová
Jamie Dornan
Kim Basinger
Luke Grimes
Eloise Mumford
Max Martini
Hugh Dancy
ProdukceMichael De Luca
E. L. James
Dana Brunetti
Marcus Viscidi
HudbaDanny Elfman
KameraJohn Schwartzman
StřihRichard Francis-Bruce
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 10. února 2017
Česko 9. února 2017
Produkční společnostMichael De Luca Productions
DistribuceUniversal Pictures
Rozpočet55 milionů dolarů
Tržby381,1 milionu dolarů (k 6. dubnu 2017)
Přístupnost15+
Předchozí a následující díl
Padesát odstínů šedi Padesát odstínů svobody
Padesát odstínů temnoty na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Padesát odstínů temnoty (v anglickém originále Fifty Shades Darker) je americký erotický dramatický romantický film z roku 2017. Námětem je stejnojmenná novela od E. L. James, scénář k filmu napsal její manžel Niall Leonard a režie se ujal James Foley. Snímek je sequelem snímku Padesát odstínů šedi. Hlavní role znovu hrají Dakota Johnsonová a Jamie Dornan.

Natáčení Padesát odstínů temnoty a jeho sequelu Padesát odstínů svobody začalo 9. února 2016 v Paříži a Vancouveru. Ve Spojených státech měl film premiéru 10. února 2017, v České republice o den dříve.

Děj filmu[editovat | editovat zdroj]

Anastasie (Ana) Steelová na konci prvního filmu opouští Christiana Greye, který nyní ve svých nočních můrách znovu prožívá trýznivé prožitky z dětství (kdy byl terorizován na drogách závislou matkou a jejími sexuálními klienty). Anastasie začíná pracovat pro nechvalně známého knižního producenta Jacka Hydea při vydavatelství Seattle Independent Publishing (SIP) a zpočátku se tato spolupráce jeví jako velmi úspěšná. Na výstavě fotografií kamaráda Josého pak potkává Christiana, který se jí snaží získat zpět. Po společné večeři, kdy jí Christian slíbí, že se podoba jejich vztahu výrazně změní ("už žádné podmínky, žádné tresty, žádná tajemství") jej Anastasie přijímá zpět.

Postupně pak znovu budují romantický vztah, ale Ana je konfrontována s Christianovou minulostí v podobě znovu se objevující bývalé subiny Leily a záhadné dámy Eleny Lincolnové, která byla první Christianovou milenkou a není ochotná smířit se s jejich vztahem. Christian se ale do Any silně zamiluje a přes další úskalí a překážky ji za jedné noci požádá o ruku. Ana, která Christiana rovněž miluje, nejprve váhá, ale nakonec souhlasí. Své rozhodnutí mu ale oznámí až po jeho nehodě s vrtulníkem, při které Christian se svojí asistentkou uniknout jen o vlásek smrti. Film končí ve chvíli, kdy Christian nyní již oficiálně požádá v romantické scenérii Anu o ruku. Ve hře je však ještě fanatický Jack Hyde, který byl již dříve vyhozen z práce poté, kdy se pokusil Anu v kanceláři znásilnit a nyní přísahá oběma pomstu...

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Dakota Johnsonová Anastasia „Ana“ Steele
Jamie Dornan Christian Grey
Eric Johnson Jack Hyde
Eloise Mumford Katherine „Kate“ Kavanagh
Rita Ora Mia Grey
Luke Grimes Elliot Grey
Bella Heathcote Leila Williams
Victor Rasuk José Rodriguez
Kim Basinger Elena Lincoln
Marcia Gay Harden Grace Trevelyan-Grey
Max Martini Jason Taylor
Robinne Lee Ros Bailey
Fay Masterson Gail Jones
Andrew Airlie Carrick Grey
Amy Price-Francis Elizabeth Morgan

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Dana Brunetti, producent prvního filmu se nechal slyšet, že sequel filmu není v plánu.[1] Po premiéře prvního filmu jeho režisérka Sam Taylor-Johnson oznámila, že sequely knihy Padesát odstínů temnoty a Padesát odstínů svobody budou mít filmové zpracování.[2] Později v roce 2015 bylo oznámeno, že Sam Taylor-Johnson nebude režírovat druhý dil. 22. dubna 2015 bylo oznámeno, že manžel autorky knih Niall Leonard napíše scénář.[3] V srpnu se mluvilo o potenciálních režisérech: James Foley, Rebecca Thomas, Mark Pellington a Tanya Wexler.[4] V listopadu 2015 The Wrap potvrdil, že Foley bude režírovat oba dva sequely.[5]

Velká část filmových scén se natáčela ve Vancouveru.

Casting[editovat | editovat zdroj]

V lednu 2016 se Kim Basinger připojila k obsazení v roli Eleny Lincoln, Greyovy obchodní partnerky a bývalé lásky. Luke Grimes, Eloise Mumford a Max Martini se vrátili do svých rolí.[6] 5. února byla obsazena herečka Bella Heathcote do roli Leily.[7] Ten samý měsíc byl do role Jacka Hyda obsazen Eric Johnson.[8] V únoru byly obsazeni Robinne Lee, Fay Masterson a Tyler Hoechlin.[9][10] V dubnu 2016 bylo potvrzeno, že Hugh Dancy si ve filmu zahraje doktora Johna Flynna, Greyova psychiatra.[11]

Natáčení[editovat | editovat zdroj]

Natáčení mělo začít v červnu 2015 ve Vancouveru, nicméně se kvůli opoždění napsání scénáře muselo natáčení přesunout na únor 2016. V listopadu 2015 Universal Studios oznámilo, že oba filmy budou natáčeny ve stejnou dobu.[12] Natáčelo se v Paříži a Vancouveru od 9. února 2016 do 12. července 2016 pod pracovním názvem „Further Adventures of Max and Banks 2 & 3“.[13]

Soundtrack[editovat | editovat zdroj]

Album Fifty Shades Darker: Original Motion Picture Soundtrack bylo vydáno 10. února 2017. Hlavní skladba filmu je písnička od Zayna a Taylor Swift „I Don't Wanna Live Forever“, který byl zveřejněný 9. prosince 2016.[14]

Fifty Shades Darker: Original Motion Picture Soundtrack
Pořadí NázevHudbaText Délka
1. I Don't Wanna Live Forever  Taylor Swift feat. ZaynTaylor Swift, Sam Dew, Jack Antonoff 4:05
2. Not Afraid Anymore  HalseyAshley Frangipane, Jason Quenneville, Nasri Atweh, Adam Messinger 3:46
3. Pray  JRY feat. RootyH. Mills, Julian Bunetta, C. Knight, John Ryan, Teddy Geiger, Ruth-Anne Cunningham 3:20
4. Lies in the Dark  Tove LoTove Nilsson, Mike Riley, Daniel Traynor 3:41
5. No Running from Me  ToulouseToluwanimi Adeyemo 3:11
6. One Woman Man  John LegendTobias Gad, John Stephens 4:04
7. Code Blue  The-DreamTricky Stewart, Terius Nash 4:45
8. Bom Bidi Bom  Nick Jonas feat. Nicki MinajJason Evigan, Breyan Isaac, Henry Walter, Marcel Botezan, Sebastian Barac, Onika Maraj 3:34
9. Helium  Sia FurlerSia Furler, Chris Braide 4:12
10. Cruise  Kygo feat. Andrew JacksonKyrre Gørvell-Dahll, Andrew Jackson 3:44
11. The Scientist  Corinne Bailey RaeChris Martin, Jonny Buckland, Guy Berryman, Will Champion 3:16
12. They Can't Take That Away from Me  José JamesGeorge Gershwin, Ira Gershwin 2:04
13. Birthday  JP CooperJohn Paul Cooper, Teemu Brunila 3:48
14. I Need a Good One  The Avener feat. Mark AsariTristian Casara, Mark Asari 3:48
15. Empty Pack of Cigarettes  Joseph AngelJimmy Messer, Joseph Angel 3:51
16. What Would It Take  Andrew EastMichael Anderson, Aaron Raitere 3:59
17. What Is Love?  FrancesSophie Frances Cooke 4:07
18. On His Knees  Danny ElfmanDanny Elfman 2:50
19. Making It Real  Daniel ElfmanDanny Elfman 2:08

Vydání[editovat | editovat zdroj]

Premiéra filmu se ve Spojených státech amerických uskutečnila 10. února 2017. V České republice se premiéra filmu konala 9. února 2017.

Marketing[editovat | editovat zdroj]

15. září 2016 Universal vypustil první oficiální trailer. Za prvních 24 hodin trailer zhlédlo 114 milionů diváků. 2,5 milionu diváku zobrazilo trailer na facebookové stránce filmu. Přes 39,4 milionu diváků pocházelo ze Severní Ameriky. Trailer zlomil rekord držený filmem Star Wars: Síla se probouzí se 112 miliony zobrazení za stejný čas.[15] Rekord však v listopadu 2016 zlomil trailer k filmu Kráska a zvíře se 127,6 miliony zobrazení.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Tržby[editovat | editovat zdroj]

Za čtvrteční večer film vydělal z 3 120 kin 8,6 milionů dolarů. Za páteční den vydělal 21,5 milionů dolarů.[16]Za páteční premiérový den vydělal film ve Spojeném království a Irsku 4 miliony dolarů. Ve Španělsku se stal nejnavštěvovanějším filmem a vydělal 1,8 milionů dolarů za premiérový den. V Austrálii vydělal 2,1 milionů dolarů, v Argentině 1,2 milionů dolarů, ve Francii 1,9 milionů dolarů.[17]. K 6. dubnu 2017 vydělal film po 56 dnech promítání celosvětově přesně 376 967 096 dolarů.[18]

Recenze[editovat | editovat zdroj]

Tak jako u předchozího film získal získal kritiku a to hlavně jeho scénář, výprava, Dornanův výkon, ale výkon Johnsonové byl uznáván. Na recenzní stránce Rotten Tomatoes získal ze 112 započtených recenzí 10 procent s průměrným ratingem 3,4 bodů z deseti. Na serveru Metacritic snímek získal z 34 recenzí 33 bodů ze sta. Na Česko-Slovenské filmové databázi snímek získal 47%.

Ocenění a nominace[editovat | editovat zdroj]

Ocenění Datum Kategorie Nominovaný Výsledek
Alliance of Women Film Journalists EDA Awards 9. ledna 2018 Herečka, potřebující nového agenta Dakota Johnson nominace
Satellite Awards 10. února 2018 Nejlepší filmová píseň „I Don't Wanna Live Forever„ nominace

Sequel[editovat | editovat zdroj]

Filmový sequel Padesát odstínů svobody byl natáčený ve stejnou dobu, jako Padesát odstínů temnoty. Premiéra ve Spojených státech amerických je naplánovaná na 9. února 2018.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fifty Shades Darker (film) na anglické Wikipedii.

  1. ‘Fifty Shades Darker’ Movie Rumors: '50 Shades Of Grey’ Producer Talks Possible Sequel [online]. [cit. 2016-12-22]. Dostupné online. 
  2. http://www.ibtimes.com/fifty-shades-grey-sequels-confirmed-fans-react-fifty-shades-darker-fifty-shades-freed-1807934 [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  3. Niall Leonard, Husband Of ‘Fifty Shades’ Author, Writing Sequel [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  4. James Foley Frontrunner To Direct ‘Fifty Shades Of Grey’ Sequel For Universal [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  5. ‘Fifty Shades of Grey’ Sequels to Shoot Back to Back, James Foley to Direct Both (Exclusive) [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  6. http://variety.com/2016/film/news/kim-basinger-fifty-shades-darker-1201689084/ [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  7. ‘Fifty Shades Darker’ Adds Bella Heathcote as Christian Grey’s Ex [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  8. 'Knick' Actor Eric Johnson Joins 'Fifty Shades Darker' [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  9. ‘Fifty Shades Darker’ Adds Robinne Lee and Fay Masterson [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  10. ‘Teen Wolf’ Star Tyler Hoechlin Joins ‘Fifty Shades Darker’ (Exclusive) [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  11. 'Fifty Shades Darker' Adds Hugh Dancy (Exclusive) [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  12. ‘Fifty Shades of Grey’ Sequels to Shoot Back-to-Back [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  13. 'Fifty Shades Darker' to Shoot in Paris as Filming Rebounds After Attacks [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  14. 'Fifty Shades Darker' theme song: Taylor Swift and Zayn release song [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  15. http://www.hollywoodreporter.com/news/fifty-shades-darker-viewed-trailer-929319 [online]. [cit. 2016-12-23]. Dostupné online. 
  16. ‘Lego Batman’ Hooks $54M+, ‘Fifty Shades’ Rachets Up $48M+, ‘John Wick 2’ Targets $29M+ – Saturday Update [online]. [cit. 2017-02-11]. Dostupné online. 
  17. ‘Fifty Shades Darker’ Unmasks $48.2M In Offshore Foreplay – Int’l Box Office Update [online]. [cit. 2017-02-11]. Dostupné online. 
  18. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=fiftyshadesdarker.htm