POGE

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Princip POGE je zkratka anglického výrazu Principle of Good Enough! (tj. „Princip dostatečně dobrého“). Je to obecný návrhový vzor aplikovatelný na návrh řešení v nejrůznějších odvětvích. Tento článek se ovšem bude věnovat využití tohoto principu v softwarovém inženýrství.

Méně je někdy více. Princip uvádí, že dostatečně dobré řešení má vše, co je nezbytně nutné a vyhrává nad komplexním řešením ve své jednoduchosti, snazší spravovatelnosti a nižší finanční náročnosti. Proto bychom se měli držet zadání a nevymýšlet si další funkcionalitu, kterou stejně nejspíš nedostaneme zaplacenou, ale komplikujeme si s ní implementaci i následnou údržbu.

Důvody úspěšnosti POGE[editovat | editovat zdroj]

Zbytečně rozmanitá funkčnost[editovat | editovat zdroj]

Zákazníci většinou nikdy nevyužijí všechny funkce, které produkt nebo služba nabízí. Nejčastěji pak využívají dokonce pouze zlomek jejich funkčnosti.

Přístupnost převyšuje komplexitu[editovat | editovat zdroj]

Pro zákazníky je lepší, když budou mít jednoduchý a vždy dostupný produkt nebo službu, než aby trávili spoustu času a spotřebovali spoustu energie při odemykání a zkoumání všech funkcí, které by produkt nebo služba mohly mít.

Hodnota = nízká cena + dostatečná kvalita[editovat | editovat zdroj]

Zákazníci jsou velmi nároční na cenu produktu, proto dvakrát přemýšlí, než za něj vydají vysokou částku. „Dostatečně dobré“ produkty snižují prahovou hranici pro nákup a i tak poskytují dobrou kvalitu.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]