Přídržnice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Přídržnice profilová

Přídržnice je přídavná ocelová deska, která slouží k pomocnému vedení železničního dvojkolí v místech, kde by případně mohlo dojít k vykolejení.

Přídržnice je především důležitou pevnou součástí výhybek, která se montuje ke kolejnici naproti srdcovce. Protože na srdcovce by se mohlo dvojkolí pohnout i nežádoucím směrem, přídržnice drží okolek druhého kola dvojkolí ve správném směru.

Přídržnicí se lidově nazývá také přídržná kolejnice, která se u starších konstrukcí železničních tratí používala v obloucích menších poloměrů. Měla omezit opotřebení vnější kolejnice[1] a částečně i zvyšovat bezpečnost proti vykolejení při průjezdu obloukem.

Zařízení podobné přídržnici, zvané ovšem pojistný úhelník, je také předepsanou součástí železničního svršku na mostech, kde představují bezpečnostní prvek v případě vykolejení.

Na tramvajové dráze je přídržnice ta část hlavy kolejnice, po které se nepohybují kola a která je určena k tomu, aby bránila vzdálení okolku od opornice, po níž se pohybuje kolo. Okolek (rozšířená část kola vozidla) zasahuje do žlábku mezi opornicí a přídržnicí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KOLEKTIV AUTORŮ. Průvodce po železnici pro přátele železniční techniky. 1. vyd. Praha: NADAS, 1977. 288 s. S. 62. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]