Pětilístek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pětilístek je výuková metoda, při níž žáci k určitému heslu (nejčastěji téma vyučovací hodiny) tvoří pojmy dle zadání.[1][2][3] Cílem je co nejvýstižněji vyjádřit svůj postoj k tématu a nehodnotí se tedy správnost vyjádření.[3] Metodu je vhodné zařadit buď na začátku v evokační části hodiny, pokud budeme hovořit o tématu, o kterém už žáci něco vědí, nebo naopak na závěr hodiny při zpětné reflexi. V tomto případě slouží pětilístek převážně ke shrnutí informací o probraném tématu. Vhodný je již pro žáky 1. stupně ZŠ.[3]

Schéma pětilístku[editovat | editovat zdroj]

Sestává se z několika řádků textu, které tvoří pyramidu zakončenou jednoslovnou odpovědí:[3][2][4]

  1. řádek – jedno slovo, zpravidla podstatné jméno (téma hodiny, stěžejní pojem)
  2. řádek – dvě slova, zpravidla přídavná jména (měla by popisovat vlastnosti podstatného jména, tedy pojmu z prvního řádku)
  3. řádek – tři slova, zpravidla slovesa (měla by vyjádřit to, co dělá podstatné jméno, tedy pojem z prvního řádku)
  4. řádek – čtyři slova, věta nebo sousloví vztahující se k podstatnému jménu, tedy pojmu z prvního řádku
  5. řádek – jedno slovo, lze použít různé varianty, např. synonymum podstatného jména, nebo slovo vyjadřující vztah pisatele k podstatnému jménu

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pětilístek | Respekt nebolí. www.respektneboli.eu [online]. [cit. 2020-04-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-08-11. 
  2. a b Místo pro život - didaktický portál | Pětilístek. www.ucenibezucebnic.cz [online]. [cit. 2020-04-02]. Dostupné online. 
  3. a b c d ALTMANOVÁ, Jitka. Pětilístek. clanky.rvp.cz [online]. 2014 [cit. 2020-04-02]. Dostupné online. 
  4. KUBA, Michal. Metoda Pětilístek | Zabav děti - Inspirace pro rodiče a vedoucí. ZABAV-DĚTI [online]. [cit. 2020-04-02]. Dostupné online.