Pět jezer Fudži

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Pět jezer)
Hora Fudži na mapě Japonska
Satelitní snímek hory Fudži
Pět jezer Fudži
Jezero Kawaguči
Jezero Motosu
Jezero Sai
Jezero Šódži
Jezero Jamanaka
Rudá Fudži od Hokusaie

Pět jezer Fudži (japonsky: 富士五湖; Fudži-goko) je pět významných jezer na úpatí hory Fudži. Rozkládají se polokruhovitě na hranici mezi prefekturami Šizuoka a Jamanaši na západ od Tokia. Jezera leží na severním úpatí hory uprostřed nížin při tichomořském pobřeží ostrova Honšú. Jezera spolu s posvátnou horou leží v národním parku Fudži-Hakone-Izu.

Jezero Jamanaka[editovat | editovat zdroj]

Jezero Jamanaka (japonsky: 山中湖; Jamanaka-ko) je největší z těchto pěti jezer a třetí největší jezero Japonska. Leží 980 metrů nad mořem. Využívá se především k vodnímu lyžování a koupání.

Jezero Kawaguči[editovat | editovat zdroj]

Jezero Kawaguči (japonsky: 河口湖; Kawaguči-ko) je z pěti jezer nejpopulárnější a pokládá se také za nejdosažitelnější a nejkomercializovanější. Základna pro horolezecké výpravy.

Jezero Motosu[editovat | editovat zdroj]

Jezero Motosu (japonsky: 本栖湖; Motosu-ko) je deváté nejhlubší jezero v Japonsku. Toto jezero spolu s jezerem Šodži vzniklo tekoucí lávou z vrcholu hory. Jezera jsou stále spojena podzemní vodní cestou.

Jezero Sai[editovat | editovat zdroj]

Jezero Sai (japonsky: 西湖; Sai-ko) je nejpanenštějším jezerem, u kterého se nachází Větrná jeskyně Fugaku, Ledová jeskyně Narusawa a prastarý les (nazývaný Moře stromů) Aokigahara Džukai, kde se podle místních obyvatel objevuje velké množství paranormálních jevů.

Jezero Šódži[editovat | editovat zdroj]

Jezero Šódži (japonsky: 精进湖; Šódži-ko) je nejmenší z pěti jezer, které se hojně využívá k rybaření.


Literatura[editovat | editovat zdroj]

Japonsko. [přispěvatelé John Hart Benson Jr. ... et al. ; Z anglického originálu ... přeložil Jozef Koval ; fotografie Demetrio Carrasco ... et al. ; ilustrace Richard Bonson ... et al. ; mapy Era-Maptech]. Vyd. 1. V Praze : Ikar, 2007. 408 s. (Společník cestovatele). ISBN 978-80-249-0739-0.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]