Pád do Maelströmu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pád do Maelströmu
Ilustrace Harryho Clarka z roku 1919
Ilustrace Harryho Clarka z roku 1919
AutorEdgar Allan Poe
Původní názevA Descent into the Maelström
ZeměUSA USA
Jazykangličtina
Žánrpovídka, sci-fi
VydavatelGraham's Magazine
Datum vydáníduben 1841
Typ médiatištěné (periodikum)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pád do Maelströmu nebo též Sestup do Maelströmu, Sestup do Maelstromu (v angličtině "A Descent into the Maelström") je povídka Edgara Allana Poa, v níž využil své znalosti přírodních věd. Příběh se odehrává u břehů Norska a má dva vypravěče. Prvním z nich je návštěvník nebezpečných útesů, po nichž ho provádí muž, který mu vypráví, co zažil v jejich těsné blízkosti - na moři, kde se vyskytuje vír Malstróm (Moskoeström). Vypravěč použije své rozumové schopnosti k přežití. Příběh je považován za jeden z autorových prvních se sci-fi námětem. [1]

Úvod povídky nese jistou podobnost s dílem Samuela Taylora Coleridgeho "The Rime of the Ancient Mariner" (1798). V obou starý muž vypráví příběh o ztroskotání a přežití. [2]

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Neznámý muž sleduje v doprovodu starého námořníka nebezpečný mořský vír Maelström, o němž nikdo nedokáže s přesností říci jak a proč vzniká, ale muži společně proberou nejrůznější hypotézy i domněnky a námořník poví vše, co za svůj život o proudu vypozoroval. Muž s úžasem a strachem sleduje vír a běsnící moře a pak poslouchá příběh svého průvodce:

Byli tři bratři – námořníci, kteří se živili lovem v nebezpečných oblastech, kam se nikdo jiný neodvážil, ale zato tu byly ty nejlepší a nejdražší ryby. Dokonale znali moře, dokázali předvídat, kdy je bezpečné se vydat po moři k nebezpečným proudům a útesům i kdy nastane bezpečná čtvrthodina a s ní správný vítr k přeplutí místa, které bylo v každou jinou dobu smrtelnou vodní propastí. Jednou je však překvapí nikým nečekaná bouře a to přímo hurikán, který znemožní jakékoli ovládání lodi a žene ji přímo do víru Maelströmu.

První bratr zemře ještě před tím, než loď vír pohltí, protože bouře utrhne stěžeň, k němuž se připoutá. Druzí dva bratři se za všech sil drží na lodi a sledují jak se mění sklon vodní stěny, jak jsou jiné věci, které do víru připluly, postupně pohlcovány.

Vypravěč vzpomíná na své podivné pocity a záchvěvy hrůzy i na to, jak si všimne, že kulaté věci oválného tvaru se do víru propadají později (později mu vysvětlí učitel, že jde o běžný fyzikální jev) a tak se připoutá k soudku. Děsem mu zbělaly vlasy a ochably svaly, z moře jej naprosto vysíleného vytáhnou známí námořníci, kteří jej však takto zničeného ani nepoznají a jeho příběhu nevěří.

Témata v povídce[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

Česká a slovenská vydání[editovat | editovat zdroj]

Česky či slovensky vyšla povídka v následujících sbírkách nebo antologiích:

Pod názvem Pád do Maelströmu:

Pod názvem Sestup do Maelströmu:

  • Zlatý skarabeus a jiné povídky (Státní nakladatelství dětské knihy, 1967, překlad Vladimír Henzl, brožovaná, 82 stran, náklad 50 000, autor obálky: Marcel Stecker)

Pod názvem Sestup do Maelstromu:

  • Neuvěřitelná dobrodružství (Svoboda, 1949)
  • Zlatý skarabeus: Devatero podivuhodných příběhů Edgara Allana Poea (Albatros (edice Klub mladých čtenářů), 1979, překlad Josef Schwarz, 228 stran, náklad 50 000)

Pod názvem Zostup do Maelströmu:

  • (slovensky) Zlatý skarabeus (Tatran, 1967, 295 stran)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku A Descent into the Maelström na anglické Wikipedii.

  1. Tresch, John. "Extra! Extra! Poe invents science fiction!" collected in The Cambridge Companion to Edgar Allan Poe, Kevin J. Hayes, ed. Cambridge University Press, 2002: str. 116–117. ISBN 0-521-79727-6 (anglicky)
  2. Sova, Dawn B. Edgar Allan Poe: A to Z. New York: Checkmark Books, 2001: str. 66. ISBN 0-8160-4161-X (anglicky)
  3. POE, Edgar Allan. Jáma a kyvadlo a jiné povídky. Praha: Levné knihy KMa, 2002. ISBN 80-7309-070-8. Kapitola Pád do Maelströmu, s. 10. 
  4. en:Jonas Danilssønn Ramus
  5. en:Joseph Glanvill
  6. Sova, Dawn B. Edgar Allan Poe: A to Z. New York: Checkmark Books, 2001: str. 65–66. ISBN 0-8160-4161-X (anglicky)
  7. POE, Edgar Allan. Černý kocour. Praha: Mladá fronta, 1988. Kapitola Obsah, s. 151. 
  8. POE, Edgar Allan. Jáma a kyvadlo a jiné povídky. Praha: Levné knihy KMa, 2002. ISBN 80-7309-070-8. Kapitola Obsah, s. 213. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]