Ovocné knedlíky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ovocné knedlíky
Krkonošské ovocné knedlíky s ostružinovou omáčkou podávané na Hančově boudě, Benecko.
Krkonošské ovocné knedlíky s ostružinovou omáčkou podávané na Hančově boudě, Benecko.
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ovocné knedlíky jsou tradiční sladký pokrm české, moravské, rakouské, ale také bavorské kuchyně. Obvykle se tvarují do koule, zhotovují z kynutého, tvarohového nebo bramborového těsta a plní různým druhem ovoce, případně povidly nebo marmeládou.

Česká kuchyně[editovat | editovat zdroj]

Plněné ovocné knedlíky se připravují obvykle z kynutého nebo tvarohového těsta. Plní se různými druhy ovoce jako je borůvky, meruňka, jahoda, višeň, švestka, zřídka broskev nebo další. Vytvarují se do koule či kuličky a vhazují do vroucí vody. Vaří se v ní tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu. Podávají se teplé, posypané strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem, pro které se na horní straně knedlík několikrát propíchne vidličkou.[1] Obvykle se podávají jako hlavní jídlo, řidčeji jako dezert.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta se plní rozpůlenými vypeckovanými švestkami, podávají se sypané mletým mákem s moučkovým cukrem a polité máslem. V poslední době se rozšířila i šlehačka.

  • Cukrářské náplně jako karamel, čokoláda, pistácie a posyp strouhaným kokosem nebo mletými ořechy zavedla v posledních letech pražská výrobna Knedlín. [2]
  • Trhané knedlíky se připravují v některých českých regionech: Z celé šišky těsta se lžící nebo vařečkou vytrhávají kousky těsta a rovnou vhazují do vařící vody, nebo se kuličky těsta natrhají – někdy se vaří pouze roztrhané knedlíkové těsto. Doporučená velikost jednoho kousku je polévková lžíce. Příliš malé kousky se rozvaří na kaši.
  • Plněné slané knedlíky: Bramborové, případně kynuté knedlíky lze plnit uzeným masem, klobásou, slaninou nebo zelím. Podávají se sypané strouhankou a polité sádlem s osmaženou cibulkou. Exotickými náplněmi poslední doby vznikl burrito knedlík s hovězím, ratatouille se zeleninou nebo thajský knedlík s krevetami, jaký Thajsko nezná.[2]

Rakousko a Bavorsko[editovat | editovat zdroj]

Tradiční rakouský a bavorský Germknödel je knedlík plněný povidly a vařený ve slané vodě. Podává se posypaný moučkovým nebo krystalovým cukrem s mákem a politý máslem, někdy se přidává vanilkový krém nebo cukr se skořicí. Podobný recept má Dampfnudel, který je buď vařený ve směsi mléka a másla nebo smažený. Rakouské knedlíky se podávají jako hlavní jídlo nebo dezert.

Norsko[editovat | editovat zdroj]

Termín pro knedlík a jeho receptura jsou známy také v Norsku, ale v tamní kuchyni nejsou oblíbené.[3]

Příprava ovocných knedlíků[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kynuté ovocné knedlíky [online]. Ministerstvo zahraničních věcí ČR [cit. 2009-09-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-06-07. 
  2. a b https://knedlin.cz/
  3. https://snl.no/knedl%C3%ADk

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]