Otto Fischer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Otto Fischer
Narození3. srpna 1909
Jankov
Úmrtí9. dubna 1975 (ve věku 65 let)
Praha
Povolánímatematik a statistik
DětiJan Fischer
PříbuzníJakub Fischer a Jan Fischer (vnoučata)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Otto Fischer (3. srpna 1909 Jankov u Votic[1]9. dubna 1975 Praha) byl český matematik a statistik. Zaměřoval se na aplikace matematické statistiky v zemědělství a biologii, dosáhl řady původních výsledků v analýze rozptylu.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Jankově u Votic do židovské rodiny tamního obchodníka Jakuba Fischera a jeho manželky Berty, rovněž rozené Fischerové. Vystudoval gymnázium v Truhlářské ulici v Praze, poté absolvoval v roce 1933 pojistné inženýrství na fakultě speciálních nauk ČVUT a v roce 1933 rovněž ukončil studium matematiky na Přírodovědecké fakultě UK. Od roku 1935 pracuje jako statistik v Ústředním psychotechnickém ústavu v Praze. Téměř celou válku strávil v koncentračních táborech v Terezíně a Osvětimi. Po návratu do Prahy pracoval v Československém ústavu práce a pak v Matematickém ústavu ČSAV od roku 1951 až do odchodu do důchodu v roce 1971.

Otto Fischer je otcem Jana Fischera, předsedy Českého statistického úřadu a předsedy vlády a ministra financí České republiky, a dědečkem statistika Jakuba Fischera, děkana Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Napsal originální učebnici obsahující autorovy původní výsledky:

  • Analysa rozptylu: Určeno pro posluchače fakulty matematicko-fysikální. Praha: SPN, 1956.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriky židovských náboženských obcí v českých krajích, inv. č. 2387, sn. 54 [online]. NA [cit. 2022-11-30]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]