Ota Petřina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ota Petřina
Ota Petřina (2014)
Ota Petřina (2014)
Základní informace
Rodné jménoOtakar Petřina
Narození4. června 1949
Malé Žernoseky, Československo
Úmrtí11. července 2015 (ve věku 66 let)
Statenice, Česko
Žánrypop, rock, progresivní rock
Povoláníkytarista, skladatel, textař, zpěvák, kapelník
Příbuzná témataGolden Kids
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Otakar „Ota“ Petřina (4. června 1949 Malé Žernoseky11. července 2015 Statenice) byl český kytarista, skladatel, textař, zpěvák a kapelník. Jeho synem je rapper a bubeník Marpo.

Hudební kariéra[editovat | editovat zdroj]

V orchestru divadla Rokoko doprovázel Martu Kubišovou, Václava Neckáře a Helenu Vondráčkovou, z nichž vznikla skupina Golden Kids. Pro Kubišovou napsal např. píseň „Tak dej se k nám a projdem svět“ na její první album Songy a balady. Neckář v rámci Golden Kids zpíval i Petřinovy rockové balady „Nautilus“ nebo „Royal“. Také s ním spolupracoval i po zákazu Golden Kids, a v letech 1971–1974 vedl jeho skupinu Bacily. Podílel se na jeho stěžejních albech Tomu, kdo nás má rád a Planetárium. Významnou roli sehrál při přípravě alba 13 HP Petra a Hany Ulrychových.

V roce 1978 vydal své debutové album Super – robot, které připravil spolu s kamarádem a textařem Zdeňkem Rytířem. Je to jedno ze dvou vlastních alb, na kterém zpívá. Ve druhé polovině 70. let a první půlce let osmdesátých spolupracoval především se zpěvačkou Petrou Janů. Na její první dvě alba, Motorest a Exploduj!, složil všechny skladby. Na druhé z nich napsal i několik textů, které psal k vlastním deskám výjimečně, a to pokud textař nedodal včas slíbený text. Na počátku 80. let se autorsky rozešel se Zdeňkem Rytířem a pro Petru Janů připravil, byť s jinými textaři, alba Já + My a monotematickou desku Ročník 50, na které si s ní zazpíval i téměř dvacetiminutový duet.

V roce 1982 s textařem Ladislavem Kantorem připravil pro Václava Neckáře první díl jeho trilogie Příběhy, písně a balady, která zaznamenala komerční úspěch. S Kantorem spolupracoval i na některých písničkách pro skupinu C&K Vocal, ve které vystupoval mj. i Luboš Pospíšil. Roku 1983 se autorsky podílel na jeho první sólové desce Tenhle vítr jsem měl rád. Ta obsahovala i stejnojmenný hit, který patří k nejúspěšnějším Pospíšilovým písním. Téhož roku připravil své druhé, a poslední, autorské album Pečeť, na němž spolupracoval s básníkem Pavlem Vrbou.

Ve druhé polovině 80. let napsal několik písní pro zpěvačku Evu Hurychovou a vrátil se k Václavu Neckářovi, aby s ním připravil hardrockové album Pod komandem lásky. Po roce 1989 se ve velké míře věnoval opět koncertování s Neckářovou skupinou Bacily a napsal několik nových písní pro comeback zpěvačky Petry Janů. Písně skládal i jiným interpretům, v menším rozsahu spolupracoval např. s Hanou Zagorovou, Jiřím Kornem, Jitkou Zelenkovou, Petrem Rezkem, Michalem Prokopem nebo Alešem Brichtou. Mezi jeho největší autorské hity patří např. „Nautilus“, „Tenhle vítr jsem měl rád“, „Motorest“ nebo „Marilyn, Good-Bye“.

Zemřel 11. července 2015.[1][2]

Film[editovat | editovat zdroj]

Je autorem hudby ke dvěma celovečerním filmům:

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zemřel zpěvák a skladatel Ota Petřina. Novinky.cz [online]. Borgis, 2015-07-12 [cit. 2015-07-12]. Dostupné online. 
  2. Zemřel uznávaný kytarista Ota Petřina, psal písně pro Neckáře. iDNES.cz [online]. 2015-07-12 [cit. 2015-07-12]. Dostupné online. 
  3. OTA PETŘINA: Super-robot KOMPLET. supraphon.cz [online]. [cit. 2023-02-09]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • GRATIAS, Petr. Cesty do rockového nebe : jednatřicet portrétů československých rockerů. Brno: Nakladatelství JOTA, 2019. ISBN 978-80-7565-529-5. S. 192–199. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]