Ostropes trubil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxOstropes trubil
alternativní popis obrázku chybí
Ostropes trubil (Onopordum acanthium)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvězdnicotvaré (Asterales)
Čeleďhvězdnicovité (Asteraceae)
PodčeleďCarduoideae
TribusCynareae
Rodostropes (Onopordum)
Binomické jméno
Onopordum acanthium
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ostropes trubil (Onopordum acanthium) je statná dvouletá rostlina, bylina z čeledi hvězdnicovitých[1] Rostlina je výrazná svou velikostí a hrubými, ostnatými bíle vlnitými listy a stonky.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Suché plodenství a semena ostropesu

Statné dvouleté byliny dorůstají výšky až dva metry. Listy a stonky jsou hustě bíle plstnaté. Listy vyrůstají v přízemní listové růžici, bývají až 50 cm dlouhé. Trubkovité květy jsou růžové až červené, mají 30–70 mm v průměru a rostou jednotlivě na koncích květenství. Kvete v červenci až září.[2] Semena jsou štíhlé a hladké nažky asi 3 mm dlouhé, hnědé s šedými znaky.[3]

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Je původní v Evropě a západní Asii od Iberského poloostrova na východ po Kazachstán, a na sever po střední Skandinávii, ovšem roste i jinde.

Synonyma[editovat | editovat zdroj]

Podle biolib jsou používána česká synonyma:[1]

  • bílý trn
  • pcháč strakatý

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Rostlina preferuje stanoviště se suchými léty, jako je například oblast Středomoří. Nejlépe se jí daří v písčité půdě, písčitém jílu a na vápnitých půdách, které jsou bohaté na živiny. Roste často na ruderálních stanovištích, suchých pastvinách a v narušených oblastech. Výskyt ovlivňuje teplota a vlhkost prostředí, spíše než koncentrace živin v půdě. V Evropě má rostlina tendenci kolonizovat narušené pastviny.

Semeno je rozptylováno hlavně místně větrem, nebo ve větší míře lidmi, ptáky, volně žijícími živočichy, zvířaty. Semena jsou citlivé na světlo a klíčí pouze blízko k povrchu. Optimální hloubka je 4,5–0,5 cm.

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Pěstuje se méně často jako okrasná rostlina. Protože jde o dvouletku, je jeho pěstování omezeno potřebou přemnožení. Preferuje živné půdy a snese sušší stanoviště. Je výrazná dominanta, lze jej použít i do skupin xerofytních výsadeb.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Ostropes se rozmnožuje pouze semeny. Většina semena klíčí na podzim po prvních deštích, ale některá semena mohou klíčit po celý rok za výhodných vlhkosti a teplot.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b biolib.cz
  2. Onopordum acanthium – ostropes trubil [online]. [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. 
  3. MIŽÍK, Peter. Onopordum acanthium L. – ostropes trubil / ostropes obyčajný [online]. [cit. 2015-01-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]