Ostrôžky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ostrôžky
Pohled na Ostrôžku z Budinské skály
Pohled na Ostrôžku z Budinské skály

Nejvyšší bod877 m n. m. (Ostrôžka)
Délka26 km
Rozloha260 km²

Nadřazená jednotkaSlovenské středohoří
Sousední
jednotky
Javorie, Krupinská planina, Veporské vrchy, Revúcká vrchovina

SvětadílEvropa
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Ostrôžky
Ostrôžky
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ostrôžky jsou horský krajinný celek v oblasti Slovenského středohoří[1]. Ostrožky jsou tvořeny vulkanickými horninami a jejich pyroklastiky, na severovýchodní straně granodiority jádrového pásma. Podobně jako ostatní celky Slovenského středohoří i Ostrôžky vznikly v průběhu neogénu v důsledku rozsáhlé sopečné činnosti. Mají stratovulkanickou stavbu – stavbu vrstvených sopek.

Ostrôžky sousedí s Krupinskou planinou, pohořími Javorie, Veporskými vrchy, Revúckou vrchovinou. Dále pak sousedí s Jihoslovenskou kotlinou (podcelky Zvolenská kotlina, Lučenská kotlina a Ipeľská kotlina).

Vrchovinový reliéf sopečného pohoří Ostrôžky má charakter náhorní planiny nakloněné mírně na jih, kterou hluboce zaříznutá údolí toků rozčlenila na menší celky[2]. Mezi Tisovníkem a potokem Madačka je rozsocha (vedlejší hřeben) Pálenisko (769 m n. m.), mezi Madačkou a Tuhárským potokem je rozsocha Braliec (817 m n. m.), mezi Tuhárským a Budínským potokem je rozsocha Jasan (771 m n. m.) a mezi Budinským a Kriváňským potokem je rozsocha Uhliarska (647 m n. m.). Ostrôžky kromě nejsevernější části celé patří do historické oblasti Novohrad. Hranice mezi Novohradem a Zvolenskou župou probíhala po hlavním hřebeni Ostrôžek (Pľutov vrch (741 m n. m.), Šrobka (525 m n. m.), atd.). Nejvyšším bodem Ostrôžok je Ostrôžka (877 m n. m.). Nejvyšším bodem Ostrôžok na území Novohradu je Javor (821 m n. m.).

Analýza říční sítě ukazuje na někdejší intenzivní zlomové pohyby. Pohoří je bohaté na pozůstatky sopečné činnosti (Budinská skala, Kamenné vrata). V Tuháru se nachází jediný mramorový lom na Slovensku.

Ostrôžky patří většinou k oblasti mírně teplého horského klimatu. Hydrograficky většinou patří k povodí Ipeľu. Pohoří pro svůj většinou plošinový ráz poskytuje relativně vhodné podmínky pro zemědělskou činnost.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ostrôžky na slovenské Wikipedii.

  1. Konečný, V., Lexa, J., 1984, Geologická mapa stredoslovenský neovulkanitov. Geologický ústav Dionýza Štúra, Bratislava
  2. Halaj, J., Michal, P., 1985, Novohrad. 1: Príroda Osveta, Martin

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]