Ostřice měkkoostenná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxOstřice měkkoostenná
alternativní popis obrázku chybí
Ostřice měkkoostenná (Carex muricata)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádlipnicotvaré (Poales)
Čeleďšáchorovité (Cyperaceae)
Rodostřice (Carex)
Binomické jméno
Carex muricata
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ostřice měkkoostenná (Carex muricata, syn.: Vignea muricata, Carex pairae auct.), je druh jednoděložné rostliny z čeledi šáchorovité (Cyperaceae). Někdy je udávána také pod jménem tuřice měkkoostenná. Druh je součástí taxonomicky složitého komplexu Carex muricata agg., tento článek pojednává o ostřici měkkoostenné v užším pojetí (Carex muricata s. str.).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o rostlinu dosahující výšky nejčastěji 30–110 cm. Je vytrvalá a trsnatá s dřevnatým oddenkem. Listy jsou střídavé, přisedlé, s listovými pochvami. Lodyha je trojhranná, nahoře drsná, delší než listy. Čepele listů jsou asi 2–4 mm široké, ploché nebo uprostřed žlábkovité. Pochvy dolních listů jsou proužkované, hnědé, později až černé. Na bázi listové čepele je jazýček, který je širší než delší. Ostřice měkkoostenná patří mezi stejnoklasé ostřice, všechny klásky vypadají víceméně stejně a obsahují samčí a samičí květy. V dolní části klásku jsou samičí květy, v horní samčí. Klásky jsou uspořádány do cca 1,8–4,2 cm dlouhého lichoklasu (klasu klásků), který obsahuje cca 4–7 klásků. Na bázi klásku většinou nejsou štětinovité listeny, které by výrazně přesahovaly klásek. Květenství je víceméně souvislé, dolní 1–2 klásky jsou jen mírně oddáleny. Okvětí chybí. V samčích květech jsou zpravidla 3 tyčinky. Čnělky jsou většinou 2. Plodem je mošnička, která je zelená, v době zralosti až hnědá, vejcovitého tvaru, cca 3,5–4,7 mm dlouhá, na vrcholu náhle zúžená do relativně krátkého dvouzubého zobánku. Každá mošnička je podepřená plevou, která je za zralosti tmavá, tmavohnědá až rezavě hnědá, 3,3–4,5 mm dlouhá. Kvete nejčastěji v květnu. Počet chromozómů: 2n=56 nebo 58.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Ostřice měkkoostenná roste v Evropě a snad sahá i do západní Asie. Určit přesné rozšíření je těžké vzhledem k taxonomické obtížnosti skupiny.

Rozšíření v Česku[editovat | editovat zdroj]

V ČR se vyskytuje běžně od nížin do podhůří. Roste hlavně ve světlých listnatých lesích a v křovinách, někdy i na pasekách.

Příbuzné druhy[editovat | editovat zdroj]

V ČR roste ještě několik dalších druhů z taxonomicky obtížné skupiny ostřice měkkoostenné (Carex muricata agg.): ostřice klasnatá (Carex contigua s. str.), ostřice Pairaova (Carex pairae), ostřice mnoholistá (Carex leersiana), ostřice Chabertova (Carex chabertii) a ostřice přetrhovaná (Carex divulsa).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Grulich V. et Řepka V (2002): Carex L. In: Klíč ke Květeně České republiky, Kubát K. et al. (eds.), Academia, Praha
  • Nová Květena ČSSR, vol. 2, Dostál J. (1989), Academia, Praha

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]