Ostřice dvouřadá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxOstřice dvouřadá
alternativní popis obrázku chybí
Ostřice dvouřadá (Carex disticha)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádlipnicotvaré (Poales)
Čeleďšáchorovité (Cyperaceae)
Rodostřice (Carex)
Binomické jméno
Carex disticha
Huds., 1762
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ostřice dvouřadá (Carex disticha, syn.: Vignea disticha), neboli tuřice dvouřadá, je druh jednoděložné rostliny z čeledi šáchorovité (Cyperaceae).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o rostlinu dosahující výšky asi 30–70, vzácněji až 120 cm. Je vytrvalá, má v zemi poměrně tlustý oddenek, o průměru cca 3,5–5 mm, ze kterého vyrůstají jednotlivé lodyhy, nevytváří trsy. Časté jsou až k vrcholu olistěné sterilní výhony, které dosahují výšky fertilních. Lodyha je trojhranná, nahoře trochu drsná. Listy jsou střídavé, přisedlé, s listovými pochvami. Čepele listů jsou asi 3–6 mm široké, ploché. Pochvy dolních listů jsou tmavě hnědé, vláknitě rozpadavé. Ostřice dvouřadá patří mezi stejnoklasé ostřice, všechny klásky vypadají víceméně stejně. U ostřice dvouřadé jsou si klásky navzájem podobné, nicméně jsou poměrně výrazně funkčně odlišeny (trochu výjimka mezi stejnoklasými ostřicemi). V dolní části je asi 2–5 čistě samičích klásků, ve střední části jsou samčí klásky a na vrcholu opět samičí. Celý lichoklas (klas klásků) je asi 3–8 cm dlouhý a obsahuje cca 15–30 klásků. Okvětí chybí. V samčích květech jsou zpravidla 3 tyčinky. Čnělky jsou většinou 2. Plodem je mošnička, která je vejčitého tvaru, trochu křídlatá a v horní části na okraji drsná, hnědá (někdy s červeným nádechem), asi 4–5 mm dlouhá, na vrcholu plynule zúžená v dvouzubý zobánek. Každá mošnička je podepřená plevou, která je červenohnědá se světlejším kýlem, na okraji bělavě lemovaná. Kvete nejčastěji v květnu až v červnu. Počet chromozómů: 2n=62.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Ostřice dvouřadá roste hlavně v západní, střední a východní Evropě, chybí v severní Skandinávii a na severu evropské části Ruska, také v jižní Evropě je výskyt velmi řídký. Od východní Evropy na východ až po Tichý oceán ji nahrazuje blízce příbuzný druh Carex lithophila. V Severní Americe je nepůvodní, byla nalezena zavlečená na 2 místech v jihozápadní Kanadě. Mapka rozšíření viz zde: [1].

Rozšíření v Česku[editovat | editovat zdroj]

V ČR roste roztroušeně od nížin do podhůří. Nejčastěji ji najdeme na vlhkých a slatinných loukách a na březích rybníků.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Grulich V. et Řepka V (2002): Carex L. In: Klíč ke Květeně České republiky, Kubát K. et al. (eds.), Academia, Praha
  • Nová Květena ČSSR, vol. 2, Dostál J. (1989), Academia, Praha

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]